Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ιστορία της KODAK

Από το ξεκίνημά της η Kodak ήταν μια πρωτοποριακή επιχείρηση που μεσουρανούσε επί δεκαετίες. Τα τελευταία 40 χρόνια, όμως, άρχισε η σταδιακή της πτώση, όταν έχασε το τρένο της ψηφιακής εποχής και μετατράπηκε σε νοσταλγικό απολίθωμα.

Tο όνομα Kodak είναι για πολλούς συνυφασμένο με τις αναμνήσεις των παιδικών και νεανικών τους χρόνων αποτυπωμένες στο φιλμ, όμως η νοσταλγία δεν αρκεί για να τη διασώσει. Υστερα από 131 χρόνια ιστορίας, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο άρθρο 11 για τις εταιρείες της που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η Kodak σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης και αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από τη Citigroup ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα συνεχίσει τη διαδικασία πώλησης 1.100 πατέντων σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει αρκετό ρευστό, προκειμένου να επιβιώσει.


Η Kodak σήμερα είναι μια σκιά του ιστορικού εαυτού της. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Αντόνιο Πέρες, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια αναδιοργάνωσης και με την υπαγωγή στο άρθρο 11 ελπίζει ότι θα καταφέρει να επιβιώσει. Βέβαια, όπως προκύπτει από τα λόγια του Πέρες, φαίνεται ότι η εταιρεία θα χάσει και ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς της.

«Εχουμε δημιουργήσει τον ψηφιακό μας τομέα και έχουμε αποχωρήσει από αρκετές παραδοσιακές μας επιχειρήσεις, έχουμε κλείσει 13 κατασκευαστικές μονάδες και 130 εργαστήρια επεξεργασίας και μειώσαμε το εργατικό μας δυναμικό κατά 47.000 από το 2003.


Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη μεταμόρφωσή μας αντιμετωπίζοντας τη δομή του κόστους λειτουργίας και ρευστοποιώντας κάποια περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Πέρες, ο οποίος ήρθε στην Kodak από τη Hewlett Packard το 2003 και προσπάθησε να στρέψει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της εταιρείας στους εκτυπωτές, μια επένδυση που ακόμη δεν έχει αποδώσει καρπούς.


Η αρχή του τέλους

Το πρώτο πλήγμα ήταν ο φθηνότερος ξένος ανταγωνισμός, κυρίως η ιαπωνική Fujifilm. Αργότερα, η επικράτηση της ψηφιακής φωτογραφίας σήμανε ουσιαστικά το τέλος του αναλογικού φιλμ και της πρωτοκαθεδρίας της Kodak, που το 2003 αποφάσισε να σταματήσει να επενδύει στο προϊόν που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της.


Τον περασμένο Ιούλιο προσέλαβε την εταιρεία Lazard για τη βοηθήσει στην πώληση της πατέντας που διαθέτει στην ψηφιακή καταγραφή εικόνας, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να αντλήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια, χωρίς όμως επιτυχία λόγω της εύθραυστης οικονομικής της κατάστασης, με αποτέλεσμα να προτιμήσει να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία υπό τη δικαστική προστασία που της παρέχει το άρθρο 11.


Ακόμη, η εταιρεία είχε προσπαθήσει να υποβάλει αγωγές σε ανταγωνιστές της για χρήση δικών της πατέντων, προκειμένου να κερδίσει ρευστό και σε αρκετές περιπτώσεις πέτυχε συμβιβασμούς, όπως με την LG. Εκκρεμούν υποθέσεις εναντίον της Apple, της Blackberry και της HTC, που σύμφωνα με την Kodak χρησιμοποιούν πατέντες της στα smartphones. Εάν καταφέρει να υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης, τότε η Kodak θα έχει κερδίσει μια σημαντική και υπολογίσιμη πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια.


Στον αέρα ιστορία 132 χρόνων


Ολα ξεκίνησαν το 1880
Το 1880, ο Τζορτζ Ιστμαν, στη φωτό με τον Εντισον (δεξιά) εγκατέλειψε το σχολείο και ίδρυσε την Kodak στη Νέα Υόρκη. Στόχος του ήταν κυρίως να κάνει ο ίδιος φωτογραφικές πλάκες και για να καλύψει τα πρώτα έξοδα της επιχείρησής του πούλησε έναν μεταχειρισμένο κινητήρα έναντι 125 δολαρίων.


Στην κορυφή
Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να γίνει η Kodak ευρέως γνωστή και το όνομά της να γίνει συνώνυμο με τη φωτογραφία. Τότε ήταν που η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά κάμερα, την οποία μπορούσες να κρατήσεις με το ένα χέρι και να κινηματογραφήσεις, όπως επίσης και το roll up φιλμ, που έγινε το σήμα κατατεθέν της.


Εφευρέτης και των μπόνους
Ο Ιστμαν ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που κατέβαλε στους εργαζόμενούς του επίδομα ανάλογα με τα κέρδη της εταιρείας, ένα είδος μπόνους.


Στο Χόλιγουντ...
80 ταινίες, βραβευμένες με Οσκαρ, γυρίστηκαν σε φιλμ Kodak, και με τη χρήση των πρωτοποριακών, για την εποχή τους, μηχανών, γεγονός που βοήθησε πολύ στην αναγνωρισιμότητα του ονόματος της εταιρείας.


...και στο φεγγάρι
Το 1969 o αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ χρησιμοποίησε μια Kodak, που είχε το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών για να τραβήξει φωτογραφίες την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.


Το μοιραίο λάθος
Εξι χρόνια μετά, η Kodak εφηύρε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Στο μέγεθος μιας... τοστιέρας αρχικά, δεν χωρούσε στις τσέπες των ερασιτεχνών φωτογράφων και ήταν αρκετά δύσχρηστη. Η Kodak δεν επένδυσε στην ανάπτυξη της ψηφιακής μηχανής και έμεινε στο περιθώριο. Οι ανταγωνιστές της κέρδισαν το μερίδιο της αγοράς που η Kodak δεν κατάφερε ποτέ να επανακτήσει.


Αναλαμπή
Το 1994, η Kodak δημιούργησε μια επιχείρηση χημικών προϊόντων, την Eastman Chemical Co, εγχείρημα το οποίο είχε επιτυχία.


«Μαύρος» Σεπτέμβρης
Η πτώση της Kodak στα μάτια των επενδυτών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν απέσυρε ξαφνικά 160 εκατομμύρια δολάρια από την πιστωτική της γραμμή, αυξάνοντας τις ανησυχίες για έλλειψη μετρητών. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους.


Η αμερικανική εταιρεία Eastman Kodak, που ήταν κάποτε πρωτοπόρος στον τομέα της φωτογραφίας, με ιστορία πέραν των εκατό χρόνων, κήρυξε πτώχευση την Πέμπτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι Διευθυντές και ολόκληρη η διοικητική ομάδα της εταιρείας εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα αναγκαίο βήμα και το καλύτερο που μπορεί να γίνει για το μέλλον της Kodak, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Antonio Perez.

Από το 2003, και μετά από μακρά περίοδο κακής απόδοσης και αδυναμίας να συμβαδίσει με την ψηφιακή εποχή, η Kodak αναγκάστηκε να απολύσει 47 χιλιάδες υπαλλήλους και να κλείσει 13 εργοστάσια.

Οι μετοχές της Kodak έφτασαν μέχρι και τα 80 δολάρια το 1996, όταν η εταιρεία ήταν ακόμα στο απόγειό της, λίγο πριν από την εμφάνιση της ψηφιακής μηχανής που αντικατέστησε την ανάγκη των καταναλωτών να αγοράζουν τα γνωστά φιλμς της Kodak.

Τη δεκαετία του 1980 η εταιρεία αριθμούσε 145 χιλιάδες υπαλλήλους, ωστόσο η τελευταία φορά που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη, με μικρή αύξηση, ήταν το 2007.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1892 από τον εφευρέτη George Eastman που δημιούργησε τις φωτογραφικές μηχανές χειρός “Brownie”, οι οποίες πωλούνταν σε τιμές προσιτές για το κοινό, αποφέροντας κέρδη στην εταιρεία για δεκαετίες.

Πηγές: ΕΘΝΟΣ, Wikipedia, Reuters