Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ισχυρό μήνυμα Μητροπολίτη Αθηναγόρα: "Δεν αγαπά το Θεό, όποιος μισεί τον αδελφό..."


Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις αλλά με συγκεκριμένους αποδέκτες, επιχειρεί να στείλει ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, καθώς εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχλημένος από την εμπλοκή συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού κόμματος, ως οργανωμένη ομάδα και με αισθητή παρουσία, σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Συνεργάτες του δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης θρησκευτικών τελετουργικών, μέσω πολιτικών ή κομματικών παρατάξεων, βρίσκουν τον κ. Αθηναγόρα, κατηγορηματικά αντίθετο.


Ο ίδιος ο Δεσπότης, στην πρόσφατη πανήγυρη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στα Άνω Λιόσια - μια συνοικία με ιδιαίτερη ευαισθησία - θέλησε να δώσει, με την παρουσία και το λόγο του, ένα ουσιαστικό μήνυμα ενότητας , το οποίο θεωρεί άλλωστε αδιαπραγμάτευτο. «Η Εκκλησία είναι χώρος που ενώνει τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει. Είναι τόπος ομόνοιας και ομοψυχίας. Δεν μπορεί να λέει ότι αγαπάει το Θεό, όποιος μισεί τον αδελφό. Γιατί πως μπορείς να λες ότι αγαπάς κάποιον που δεν έχεις δει και ταυτόχρονα να μισείς τον συνάνθρωπο που βλέπεις καθημερινά δίπλα σου;» αναρωτήθηκε και προέτρεψε τον κόσμο να ενσκήψει στα διδάγματα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.


Παράλληλα, στο κήρυγμά του στη θεία λειτουργία της επόμενης μέρας, ο παπα- Νικόλας, ιερέας του ναού του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, μίλησε για τη ζωή στην επαρχία, δεκαετίες πριν, όπου σε κάθε γιορτή της εκκλησίας όλοι οι άνθρωποι πανηγύριζαν ενωμένοι στην αυλή της εκκλησίας. «Η εκκλησία είναι η ένωση, κάνει τον κάθε άνθρωπο να βλέπει τον συνάνθρωπό του σαν εικόνα Θεού. Εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να την προστατεύουμε, ώστε να μην φαίνεται ότι αγκιστρώνεται πουθενά, γιατί όλοι έρχονται και παρέρχονται ενώ η εκκλησία μένει. Στο χώρο της εκκλησίας δεν θα πρέπει να γίνεται επίδειξη από κανέναν και για κανέναν, είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν χρειαζόμαστε πορτιέρηδες» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε προηγηθεί το κήρυγμα του παπα-Αναστάση, ιερέα του κεντρικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος μετά την λιτανεία για τη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, είχε τονίσει ότι οι Χριστιανοί δεν χρειάζονται προστασία. «Οι Χριστιανοί δεν χρειαζόμαστε ασφάλεια, δεν χρειαζόμαστε φύλαξη. Η ασφάλεια μας είναι ο Χριστός, η ασφάλειά μας είναι οι εικόνες μας, η πίστη μας. Κάτω από την ευλογία του Σταυρού να είμαστε όλοι μας, γιατί σήμερα έχουμε ανάγκη τα μηνύματα τα οποία εκπέμπει ένας Σταυρός...»


Πηγή: Εφημερίδα: Δυτική Όχθη