Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

"Λευκή νύχτα" στο Ίλιον σήμερα, με πολλές αντιδράσεις...


«Λευκή Νύχτα» στα εμπορικά καταστήματα διοργανώνει σήμερα Σάββατο ο Δήμος Ιλίου, σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ (ο οποίος είναι και χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης), ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος σχολίασε ότι από τις 20:00 το βράδυ μέχρι το πρωί τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν ανοικτά με εκπτώσεις, ενώ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις κεντρικές πλατείες και στο Άλσος του Δήμου.

«Πέρυσι που έγινε για πρώτη φορά το εγχείρημα, 50.000 πολίτες αντέδρασαν πολύ καλά, είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος θα γίνει το ίδιο, το έχουμε πιστέψει πολύ», δήλωσε στο σταθμό μας ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιλίου, Γιώργος Σχίζας.



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.


Δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης: "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ - ΣΥΡΑ"

Το Σάββατο 28 Ιουλίου ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει την “Λευκή Νύχτα” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο θεσμός της “Λευκής Νύχτας” αποτελεί τη νέα μόδα εκδηλώσεων από τους Δήμους για να αναζωογονήσουν – υποτίθεται – την τοπική αγορά τους, αγνοώντας όμως τις εγκληματικές συνέπειές τους σε βάρος της οικονομικής λειτουργίας του εμπορίου και των εργασιακών σχέσεων του κλάδου.

Δυστυχώς όμως, μαζί με το Δήμο Ιλίου είναι συνδιοργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας. Παρ’ ότι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των εμπόρων της πόλης μας και των καταστηματαρχών για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ώστε να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε, να επισημάνουμε πως είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι:

Η διοργάνωση της “λευκής νύχτας” σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, ουσιαστικά συμβάλλει στη γενίκευση των λουκέτων των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους.

Με την επιλογή τους αυτή, ανοίγουν το δρόμο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά να αρχίζουν να διοργανώνουν και αυτά “λευκές νύχτες”, κατά τις οποίες θα καλούνται οι εμποροϋπάλληλοι να εργάζονται απλήρωτοι όλη τη νύχτα προς όφελος των μεγάλων εμπορικών ολιγοπωλιακών συμφερόντων!

Ο θεσμός της “λευκής νύχτας” δεν απαντάει ουσιαστικά στο πρόβλημα της πτώσης στο τζίρο της αγοράς και αποτελεί απλά ένα πρόσκαιρο “πυροτέχνημα”. Είναι ξεκάθαρο στον καθένα και τη καθεμιά πως οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν αρκετά γιατί δεν έχουν τα χρήματα, όχι γιατί δεν έχουν το χρόνο που απαιτείται και πως η μείωση των μισθών και των συντάξεων, ως αποτέλεσμα του μνημονίου, είναι ο λόγος που βούτηξε στον καιάδα η πραγματική οικονομία.

Η διοργάνωση των συγκεκριμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με χρήση του ίδιου ανακυκλωμένου πολιτιστικού δυναμικού, στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες των καταστηματαρχών και των εμπόρων στη περιφέρεια της πόλης μας. Σε τι άραγε θα ωφελήσει η “λευκή νύχτα” τα καταστήματα της Παλατιανής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Φανουρίου, της Ζωοδόχου Πηγής, του Μιχελή, της Ραδιοφωνίας, που οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο;


Καλούμε, λοιπόν, τον εμπορικό κόσμο, τους καταναλωτές αλλά και το Δήμο Ιλίου να αναλογιστούν με σοβαρότητα τα παραπάνω και να αναρωτηθούν αν η κοστοβόρα αυτή διοργάνωση απαντάει ουσιαστικά στα προβλήματα της τοπικής αγοράς κι αν τελικά είναι πράγματι προς όφελος του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών της πόλης μας. Γιατί όσες “λευκές νύχτες” και να γίνουν, οι μαύρες μέρες συνεχίζονται!


Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης: "Αριστερό Σχήμα Ιλίου"

Μπορεί η Λευκή Νύχτα του 2013 να έφερε έσοδα στα ταμεία των μαγαζιών και να εντυπωσίασε με τις μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όμως μέσα σε ένα (;) χρόνο έκλεισαν 300 μαγαζιά, και αυτό είναι πολύ σκληρό δεδομένο για να το ξεπεράσουμε.

Γιατί ακόμη κι αν μία φορά το χρόνο ο κόσμος πλημμυρίζει τους δρόμους (και λιγότερο) τα τοπικά καταστήματα, τις υπόλοιπες 364 μέρες τα πολυκαταστήματα σαν το Jumbo με εργαζόμενους των 300 ευρώ και ανελέητο ανταγωνισμό τιμών, οδηγούν σε θάνατο την τοπική αγορά και σε ασφυξία τον εμπορικό κόσμο. Και ακόμη και αν για τους καταναλωτές είναι ευχάριστη η εικόνα βραδινών πλημμυρισμένων δρόμων, αυτό που λείπει για να ψωνίσουμε δεν είναι ο χρόνος, αλλά το χρήμα. Τι κρατάμε και τι πετάμε από τη Λευκή Νύχτα;

Κρατάμε: 

1. Την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να ενισχύει με κάθε τρόπο τα τοπικά καταστήματα και την τοπική αγορά, δίνοντας χέρι βοήθειας απέναντι στην καταστροφή του εμπορικού κόσμου που έχει φέρει η κρίση, η μνημονιακή πολιτική και η χρεοκοπία της χώρας. 

2. Την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων να βγουν και να διασκεδάσουν σε μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χωρίς αντίτιμο, ελεύθερα και ανοικτά. Ξεχνώντας έστω και για λίγο την οικονομική καταστροφή και τον κοινωνικό μεσαίωνα που ζει η Ελλάδα. 

Πετάμε:

1. Τη μετατροπή της Λευκής Νύχτας σε Δούρειο Ίππο για να ανοίξουν τα μαγαζιά τις Κυριακές, βάζοντας οριστική ταφόπλακα σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ευνοώντας τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.

2. Την εφαρμογή ωραρίων, μεροκάματων και συνθηκών εργασίας πέρα από κάθε προστασία και όριο για όσους ακόμη έχουν την τύχη να εργάζονται. 

3. Τον υφυπουργό Ανάπτυξης και αυτούς που τον κάλεσαν, που δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για την «ανάγκη να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές».

4. Την πάγια πολιτική της Δημοτικής Αρχής να δουλεύει μόνο για το κέντρο της πόλης και τα λίγα οικοδομικά τετράγωνα της βιτρίνας του Δήμου, ενώ όλες οι υπόλοιπες συνοικίες παραμένουν στο έλεος του Θεού, καθώς σε ορισμένες από αυτές λείπουν ακόμη και οι στοιχειώδεις υποδομές (πχ πεζοδρόμια – ας μη μιλήσουμε για συγκοινωνίες ή άλλα κίνητρα). 

5. Τις τεράστιου κόστους πολιτιστικές εκδηλώσεις –που τελικά δεν καλύπτονται από τα ΕΣΠΑ αλλά από τον ίδιο το Δήμο, ειδικά όταν υπάρχει συστηματική άρνηση έγκρισης κονδυλίων για πραγματική και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. 

Απαιτούμε:

1. Την πραγματική στήριξη του Δήμου στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής μας. Αυτό περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών των εμπορικών καταστημάτων, με παράλληλη αύξηση τελών σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και βεβαίως τα πολυκαταστήματα. 

2. Πολλαπλές διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, ειδικά τους θερινούς μήνες, σε όλες τις πλατείες και τις τοπικές αγορές του Δήμου μας, σε απογευματινές ώρες λειτουργίας, ανοικτές και ελεύθερες. 

3. Τη συστηματική στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας που μπορεί να παράξει πολλαπλάσιο έργο με υποπολλαπλάσιο κόστος.

4. Την προστασία των εμποροϋπαλλήλων από κάθε απόπειρα απλήρωτης εργασίας ή υπερωρίας και ελαστικοποίησης των όρων εργασίας.



Παράνομη και ανήθικη η Λευκή Νύχτα, λένε οι υπάλληλοι


«Η ‘Λευκή Νύχτα’ όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά είναι και ανήθικη απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι «σε πολλά από τα καταστήματα – επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Δεν φθάνουν όλα αυτά, τους ζητούν και από πάνω να δουλέψουν σα δούλοι ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για να κάνουν το show τους, πάνω στα κοινωνικά ερείπια μιας πόλης, αστέγων, φτωχών και ανέργων», σημειώνει η ΟΙΥΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «να μη δεχθούν να δουλέψουν ούτε μια ώρα παραπάνω», αλλά και τους καταναλωτές «να μην αγοράσουν τίποτε κατά τη διάρκεια της ‘Λευκής Νύχτας’».


Τέλος, "Οι λευκές νύχτες, ξημερώνουν μαύρες μέρες", λέει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Εργαζομένων της περιοχής: "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ" η οποία αντιδρά κι αυτή με την σειρά της.