Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο-Παρέμβαση του Γιώργου Χρόνη, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


*Του Γιώργου Χρόνη

Τι ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Η επιλογή προέδρου δημοκρατίας ή η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει;

Μια σκέψη με αφορμή την επιλογή της νέας κυβέρνησης να προτείνει ως πρόεδρο της δημοκρατίας ένα μη αριστερό πρόσωπο.

Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους αρκετοί που μια αριστερή κυβέρνηση δεν πρότεινε για την παραπάνω θέση ένα αριστερό πρόσωπο. Κατά αρχήν δεν έχουμε αριστερή κυβέρνηση αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών και δεξιών αντιμνημονιακών δυνάμεων. 

Αν κάποιοι αριστεροί που είναι ενάντια στα μνημόνια προβληματίζονται για τη συγκεκριμένη επιλογή θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να συνεργαστούν όλες οι αριστερές δυνάμεις ώστε να προέκυπτε μια αμιγώς παντοδύναμη αριστερή κυβέρνηση που όχι μόνο θα μπορούσε να επιλέξει αριστερό πρόεδρο αλλά και να αγωνιστεί κάτω από καλύτερες συνθήκες για να επιλύσει τα προβλήματα της κρίσης και της καθημερινότητας των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε καθώς αριστερές δυνάμεις θέλησαν να παραμείνουν εκτός κυβέρνησης ή και εκτός βουλής προκειμένου όπως δηλώνουν να ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Μόνο που τα προβλήματα του λαού δε λύνονται όπως έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια με την αριστερά στην αντιπολίτευση και λύσεις στα προβλήματα δε δίνει η αντιπολίτευση αλλά η κυβέρνηση. Αν κάποιοι επιθυμούν να ασκούν κριτική αιωνίως και εκ του ασφαλούς χωρίς να κυβερνούν ποτέ είναι σεβαστό αλλά κρίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. 

Για τους δε δεξιούς, ακροδεξιούς, ΠΑΣΟΚους αλλά και αριστερούς που τα προηγούμενα χρόνια μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας στήριξαν μνημονιακές πολιτικές ξεχνώντας τις αλληλοκατηγορίες για κλέφτες και απατεώνες, το να ξεφωνίζουν την επιλογή Παυλόπουλου όταν έχουν συνεργαστεί και συναποφασίσει για τα όσα δεινά ζούμε σήμερα είναι το λιγότερο υποκριτική για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερο χαρακτηρισμό. Τους καταλαβαίνω αυτούς. Αν η νέα κυβέρνηση κατορθώσει να λύσει τα προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη αυτοί έχουν τελειώσει από τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας.

Οι άλλοι όμως οι αριστεροί που δεν έχουν κυβερνήσει και είναι αντιμνημονιακοί τι ζόρι τραβάνε και μέσα σε 15 μέρες έχουν προλάβει να καταδικάσουν την προσπάθεια που γίνεται από τη νέα κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που μας απασχολούν; Προς τι τα αναθέματα και η προεξόφληση για τη στάση της νέας κυβέρνησης σε θέματα που θα κριθούν όχι τώρα αλλά μετά από μακρύ χρονικό διάστημα; Μήπως τελικά ο φόβος που ανέφερα παραπάνω για τις μνημονιακές δυνάμεις που κυβέρνησαν ότι θα εξαφανιστούν αν η κυβέρνηση πετύχει στο έργο της ισχύει και για τις μη μνημονιακές δυνάμεις που απέφυγαν να μπουν στην κυβέρνηση;

Για μένα η κυβέρνηση δε θα κριθεί θετικά ή αρνητικά από την επιλογή προέδρου της δημοκρατίας ούτε από επί μέρους μικρά ζητήματα που έχουν σχέση με τις ιδεολογίες των αριστερών δυνάμεων. Ποσώς ενδιαφέρεται για αυτά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα κριθεί αν μπορέσει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αν καλύψει τα κενά των εκπαιδευτικών, αν εξασφαλίσει αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη, αν σταματήσει τις διώξεις, αν καταφέρει να βάλει φρένο στην μεανάστευση των νέων μας που μην μπορώντας να βρουν δουλειά και να κάνουν οικογένεια στην πατρίδα τους την εγκαταλείπουν για ξένες χώρες, αν, αν, αν, αν...

Αν λοιπόν δεν κινηθούν για τα παραπάνω εδώ είμαστε όχι μόνο να ασκήσουμε αντιπολίτευση αλλά δυναμικά να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει, και σε μας και στα παιδιά μας. Μέχρι τότε όμως ας φροντίσουμε να μην αυτογελοποιούμαστε.

Και όσοι νομίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να λύσει τα προβλήματα δημιουργείται εύφορο έδαφος για το δικό του αριστερό κόμμα είναι γελασμένος καθώς η Χρυσή Αυγή παραμονεύει για να εκμεταλλευτεί την κρίση και την έλλειψη συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων.


* Ο Γιώργος Χρόνης είναι εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος του Αριστερού Σχήματος Ιλίου.