Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ανακοινώσεις για την απαγόρευση της αγοράς τροφίμων χωρίς μεσάζοντες απ'τον Δήμο Ιλίου


Καταγγελία Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, καταγγέλει τη Δημοτική Αρχή Ιλίου και το δήμαρχο Νίκο Ζενέτο, που κατέβασαν τα φορτηγά-τάνκς του δήμου, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 10/5/2015, για να εμποδίσουν την προγραμματισμένη δράση διάθεσης τροφίμων της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου.

Η δικαιολογία του δημάρχου Νίκου Ζενέτου, ότι τέτοιες δράσεις είναι ανταγωνιστικές στην τοπική αγορά του Ιλίου, είναι προσχηματική, αφού την ίδια στιγμή , σε άλλο χώρο (εντός του Δήμου Ιλίου/ Πάρκο Αντώνης Τρίτσης), πραγματοποιείται με την ανοχή του και την άδειά του άλλη «διάθεση τροφίμων» μέσω ιδιώτη (ΔΙΠΑΚ) με μοναδικό σκοπό το κέρδος, και μάλιστα όταν ο Νίκος Ζενέτος είναι αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α υπό την εποπτεία του οποίου είναι αυτή τη στιγμή το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης (υπάρχουν δημοσιευμένες φωτογραφίες στο blog της Πρωτοβουλίας). 

Δηλώνουμε ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, ότι τέτοιες ενέργειες δε μας κάμπτουν, μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο αποφασιστικούς. 

Θα συνεχίσουμε να δρούμε όσο υπάρχει φτώχεια στην Ελληνική κοινωνία και όσο υπάρχουν Δήμαρχοι χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και με τη δική τους ευθύνη. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΛΙΟΥ 



Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης: "Αλληλέγγυα Πόλη"

Την Κυριακή 10 Μαΐου η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, μια συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στην πόλη μας με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που την τελευταία 5ετία μαστίζει την κοινωνία μας, είχε προγραμματίσει μία ακόμη δράση της. Είχε οργανώσει μία αλληλέγγυα αγορά ελληνικών προϊόντων – χωρίς μεσάζοντες, για τους πολίτες του Ιλίου, με τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, απ’ ευθείας από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή το πρωί, μέλη της Πρωτοβουλίας, παραγωγοί και πολίτες του Ιλίου, αντίκρισαν ένα πρωτόγνωρο, θλιβερό και ντροπιαστικό για την πόλη μας θέαμα. Με εντολή του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, στις 4 τα ξημερώματα, ο χώρος των παρκινγκ απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης, όπου ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα η δράση της Πρωτοβουλίας, αποκλείστηκε από τα οχήματα της καθαριότητας και από άλλα φορτηγά του Δήμου. Παρούσα φυσικά ήταν και η αστυνομία, που κλήθηκε από την Δημοτική Αρχή, αλλά και διάφοροι «καλοθελητές» που το μόνο που επιθυμούσαν ήταν τον εκφοβισμό και την αποτυχία της αλληλέγγυας αυτής δράσης.

Από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, καθώς αρνούνταν κατηγορηματικά να δώσει τη συγκατάθεσή της να πραγματοποιηθεί η αγορά. Η πρόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, για την παρεμπόδιση της αλληλέγγυας αγοράς ήταν η προστασία της τοπικής αγοράς, με το επιχείρημα πως τέτοιες δράσεις είναι ανταγωνιστικές για τους καταστηματάρχες του Ιλίου.

Την αιτιολογία αυτή μόνο προσχηματική θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει και αποδεικνύεται καθώς, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου και αναρτήθηκε στο blog της (http://papiliou.blogspot.gr/2015/05/10-2015_10.html), την ίδια μέρα πραγματοποιείτο ανενόχλητα, με την ανοχή, αυτή τη φορά, της Δημοτικής Αρχής μία άλλη «διάθεση τροφίμων» στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» από την κερδοσκοπική εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, ΔΙΠΑΚ. Παρά το γεγονός ότι και ο χώρος αυτός ήταν επίσης στη δικαιοδοσία του Δήμου Ιλίου δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο.

Άραγε αυτή η αγορά δεν ανταγωνίζεται την τοπική αγορά της πόλης μας; Ή μήπως τελικά τα έννομα και τα νόμιμα καθορίζονται από τα συμφέροντα και για το λόγο αυτό κάποιοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης σε σχέση με άλλους;

Να θυμίσουμε εδώ στο Δήμαρχο Ιλίου, κύριο Ζενέτο, πως αυτό που τσάκισε την τοπική αγορά τα τελευταία χρόνια ήταν η εμμονή των κυβερνήσεων του μνημονίου στην πιστή εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας που βούλιαξε την πραγματική αγορά στην ύφεση. Να θυμίσουμε, επίσης, πως οι πολιτικοί του σύμμαχοι ήταν αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοσαν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική σαν Ευαγγέλιο και πως ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει.

Να του θυμίσουμε, επίσης, πως τα οχήματα του Δήμου Ιλίου δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια για να προστατεύσουν τους «αδύνατους» που βίωσαν και βιώνουν σε μέγιστο βαθμό τα δεινά της παρατεταμένης λιτότητας. Τα οχήματα του Δήμου, με εντολή του Δημάρχου, δε στάλθηκαν ποτέ τα για να εμποδίσουν τη διακοπή ρεύματος από κάποιο νοικοκυριό της πόλης μας που αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Δε στάλθηκαν ποτέ για να εμποδίσουν την έξωση κάποιας οικογένειας από το σπίτι της λόγω της αδυναμίας της να καλύψει το δάνειο της σε κάποια τράπεζα.

Στάλθηκαν, όμως, με περίσσιο θράσος για να εμποδίσουν με έναν τρόπο που μάλιστα θυμίζει εποχές ανελευθερίας, την πραγματοποίηση ενός εγχειρήματος αυτοοργάνωσης της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών του Ιλίου, που μόνο σκοπό είχε να δείξει την αλληλεγγύη στην πράξη, παρέχοντας τρόφιμα και προϊόντα βασικών αναγκών για όλους.

Η δημοτική παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη» από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, αρωγός σε κάθε δράση τους, στηρίζοντας με συνέπεια κάθε προσπάθεια οργάνωσης της κοινωνίας που ως γνώμονα έχει το κοινωνικό συμφέρον και τη στήριξη των αδυνάτων ως πραγματικό πρόταγμα και κινητήρια μοχλό όλων των διεκδικήσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι παραπάνω από αναγκαία μια άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα προστατεύει τα κινήματα αλληλεγγύης των πολιτών και θα εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των αγορών χωρίς μεσάζοντες.


Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 μέλη της ΠΟΣΠΛΑ και των λαϊκών αγορών παραβρέθηκαν στο Ίλιον ζητώντας από τον Δήμο να μην πραγματοποιηθεί μία ακόμα παράνομη αγορά «χωρίς μεσάζοντες».

Η ΠΟΣΠΛΑ κρίνει θετική τη στάση του Δήμου Ιλίου που προσπάθησε να αποτρέψει την συγκεκριμένη παράνομη αγορά. Με τη συνεργασία Δήμου Ιλίου και ΠΟΣΠΛΑ αποτράπηκε η λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς την Κυριακή, 10 Μαΐου.

Η Ομοσπονδία μας δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει με σταυρωμένα χέρια σε αυτές τις παράνομες αγορές και καλεί όλους τους Δήμους της χώρας να τις απαγορεύσουν με κάθε τρόπο επιβάλλοντας τη νομιμότητα. Θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΠΟΣΠΛΑ καλεί επίσης τους Δήμους σε συνεργασία να τους εκφράσουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας για να μην επεκταθούν αυτές οι παράνομες αγορές με τον παραπλανητικό τίτλο «χωρίς μεσάζοντες».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των μελών της ΠΟΣΠΛΑ στο Ίλιον, ομάδα πολιτών που διοργάνωνε τη συγκεκριμένη αγορά έκανε λεκτική επίθεση στους πωλητές λαϊκών αγορών. Τους ενημερώνουμε ότι η ΠΟΣΠΛΑ εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες νόμιμους πωλητές και η οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκράτησης μας θα πέσει στο κενό.

Η απόφαση του Δήμου Ιλίου:



Σημείωση εκδότη: Το Ilion-News όχι μόνο στηρίζει αλλά και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις, στις δράσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, μια κινηματική ομάδα πολιτών, μακριά από εταιρίες, μκο και διάφορων άλλων μεσαζόντων αλληλεγγύης χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, με διανομές τροφίμων σε φτωχούς συμπολίτες μας, αγορές τροφίμων χωρίς μεσάζοντες με απευθείας διάθεση απ'τους ίδιους τους παραγωγούς των προϊόντων τους, καλλιτεχνικά δρώμενα.