Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Στον «αέρα» έργα λόγω μη παράτασης ΕΣΠΑ 2007-2013 - Τι αναφέρει ο δήμαρχος Ιλίου

Στον «αέρα» έργα λόγω μη παράτασης ΕΣΠΑ 2007-2013 
Κουφάρια έργων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν «βλέπει» η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών ότι απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα έργα, τα οποία πραγματοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου για να καταβληθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών στην εκτέλεση των έργων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός. «Εάν δεν δοθεί παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες. Κάποια έργα μπορεί να μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ. Σε τέτοια περίπτωση θα έχουμε λιγότερα έργα τα επόμενα έτη. Για τα έργα που δεν θα μεταφερθούν, η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους που δεν υπάρχουν».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να καταβάλει από ίδιους πόρους, 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρωθούν τα έργα ώς το τέλος του χρόνου οπότε να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζει στην «Κ» ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθούν κονδύλια ενώ τα χρήματα θα επιστρέψουν στα ταμεία του δήμου, μόλις καταβληθούν από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα στην πλατεία Χρηματιστηρίου, το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων, το διατηρητέο των Σφαγείων, την επέκταση κτιριακού συγκροτήματος 5ου Γυμνασίου στην οδό Κριεζώτου, την ανέγερση κτιρίου κοινωνικής πρόνοιας για τη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων στην Τριανδρία, τις εργασίες στον οδικό άξονα Αγ. Δημητρίου και την επέκταση συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου ΣΜΑ Πυλαίας.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, εξηγεί ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει έργα τόσο μεγάλου προϋπολογισμού όσο αυτά που πραγματοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στο Ιλιον. Οπως τονίζει το αντιπλημμυρικό έργο Καλπακίου (σ.σ. ο δήμος είχε αντιμετωπίσει μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες πέρυσι τον Οκτώβριο) και η διάνοιξη της λεωφόρου Θηβών σε μήκος 2 χλμ., από το κέντρο του δήμου ώς τη λεωφόρο Φυλής είναι έργα προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. «Ακόμα και αν αύριο έληγε η περίοδος των capital controls και άνοιγε η διαδικασία δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου», λέει ο δήμαρχος.


Πηγή: Η Καθημερινή