Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Νίκος Ζενέτος: «Φοβάμαι ότι το πάρκο ¨Αντώνης Τρίτσης¨ θα είναι στην επόμενη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ»




Ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, βρέθηκε στο στούντιο του XFM και συνομίλησε με τον Άγγελο Μόσχοβα όπου εξέφρασε τους φόβους του «ότι το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» θα είναι στην επόμενη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ».

Ο Δήμαρχος Ιλίου, αφού «συστήθηκε» στους ακρατές του XFM , μίλησε για τις σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης με την Πολιτεία, για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ιλίου αλλά και για το Πάρκο που βρίσκεται σε… εγκατάλειψη.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα: «Αντιμετωπίσαμε πρόβλημα το 2014 και το ’15, που είχε πλημμυρίσει και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης του σούπερ μαρκετ, όπου εκεί χτύπαγε η καρδιά μας για να μην υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι, αλλά και στη Ζωοδόχο Πηγή.
Στη Ζωοδόχο Πηγή, κάναμε τιτάνια προσπάθεια, παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές προσπάθειες  και πραγματοποιήσαμε τοπικά αντιπλημμυρικό έργο, ενώ το ’15 βάλαμε μπροστά αντιπλημμυρική μελέτη για όλα τα σημεία. Την καταθέσαμε στην Περιφέρεια και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται. Η γραφειοκρατία παίρνει περισσότερο χρόνο από τη δημιουργία του έργου. Δεν έχουμε πλέον να φοβηθούμε τίποτα εκτός από εξαιρετικά ακραία φαινόμενα.

Για την πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού: «Όσο εντείνονται τα αντιπλημμυρικά και μπαίνουν στον Κηφισό, υπάρχει φόβος να «εκραγεί» το ποτάμι. Δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει και να δεχθεί τα νερά από όλους τους Δήμους, την Πάρνηθα κτλ.

Για την ασφάλεια του πολίτη: «Υπάρχουν δύο τρόποι. Ή να πιέζουμε την ελληνική αστυνομία, ή να συνεργαστούμε μαζί της. Υπάρχουν προβλήματα μικροκλοπών, διαρρήξεων, αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό. Σε γενικές γραμμές η εγκληματικότητα είναι χαμηλή. Στον Άγιο Νικόλαο είναι πιο αυξημένη, στα σύνορα με το Καματερό έχουμε μια εισαγόμενη εγκληματικότητα που προσπαθούμε να το λύσουμε με τη συνεργασία της ΕΛΑΣ».

Για δημοτική αστυνομία: «Έχουμε ξετινάξει τον Έλληνα φορολογούμενο, τον συνταξιούχο και γίνεται για να έχουμε ασφάλεια, παιδεία κτλ. Είναι δυνατόν κάποιος δήμαρχος να ζητήσει ιδιωτική αστυνομία; Δεν νομίζω βάση νομοθετικού πλαισίου ότι μπορεί να γίνει, αλλά και το κόστος δεν γνωρίζω ότι μπορεί να το αντέξουν. Οι δημοτικοί Αστυνόμοι δεν έχουν καν αρμοδιότητες, ούτε καν να σας ζητήσουν ταυτότητα αν μολύνετε το περιβάλλον, ή αν κάποιος κάνει κατάληψη δημόσιου χώρου. Τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας είναι αξιόμαχα και εμείς, βοηθάμε όσο μπορούμε».

Για το οδικό δίκτυο της πόλης: «Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος. Κάθε δήμος παίρνει επιχορήγηση από το κράτος για να είναι εντάξει στις αρμοδιότητες του. Στον τομέα καθαριότητας παίρνουμε 1.2 ευρώ τον χρόνο ανά τετραγωνικό για να μπούμε στα ΧΥΤΑ, να καθαρίσουμε τους κάδους, να πάρουμε τα απορρίμματα από κάθε σπίτι. Γενικώς θεωρώ ότι είναι καθαρός Δήμος, αλλά εγώ ποτέ δεν θα είμαι ευχαριστημένος. Οι δρόμοι είναι της Πολιτείας. Εμείς δεν κάνουμε μπίζνες, κάνουμε διαχείριση».

Για τις σχέσεις Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης:  «Η Πολιτεία δεν συνεπής απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και αυτή έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε δύσκολες ώρες, γιατί στην κρίση κράτησε όρθια την κοινωνία. Δεν τη θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση τα πόδια τους. Κλείστε μια μέρα τους δήμους να δείτε τι θα κάνει η κεντρική διοίκηση. Μια έξυπνη κυβέρνηση θα έπρεπε να την έχει απόλυτο σύμμαχο την τοπική αυτοδιοίκηση».

Για το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»: « Είναι ότι καλύτερο όχι μόνο για τον Δήμο, αλλά για όλη την Αθήνα. Εξαιρετικό πάρκο με πανίδα και χλωρίδα με ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Τα πάρκα θέλουν φροντίδα, κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτό το πάρκο γιατί η Πολιτεία για μια ακόμα φορά επιθυμεί να συγκεντρώνει δραστηριότητες και όχι να κάνει αποκέντρωση. Είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ που έχει ορίσει Διοικητικό Συμβούλιο, έχει εξασφαλίσει πολλά χρήματα, παρά ταύτα  σε σχέση με εποχές που δεν υπήρχαν χρήματα, η κατάσταση είναι στο χειρότερο σημείο.
Δεν συμμετέχουμε συνειδητά στο ΔΣ του ΥΠΕΚΑ. Λαμβάνουν τόσα χρήματα, 600.000 τον χρόνο, που θα έφταναν να συντηρείται το πάρκο και να περισσεύουν. Αντ’ αυτού έχουν την άποψη, εμείς θέλουμε τους δικούς μας ανθρώπους στα πράγματα και αδιαφορούμε για το αν μπορεί να μπει ο πολίτης στο πάρκο. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Για μεταφορά ΕΝΦΙΑ σε Δήμους: «Χρειάζεται συνταγματική ρύθμιση για να εισπράττει φόρους ένας Δήμος, εκτός από το ανταποδοτικό τέλος. Αν είναι από ΕΝΦΙΑ ή από φορολογία δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να απαντάμε στα προβλήματα των πολιτών μας. Θέλουμε να μας σέβεται η Πολιτεία. Πάντα ελπίζουμε στον επόμενο Πρωθυπουργό, αλλά μέχρι στιγμής όλοι οι επόμενοι μας έχουν απογοητεύσει».

Για το Μουσείο στη Ραδιοφωνία:  «Εμείς στηρίζουμε τέτοιες προτάσεις, θέλουμε να γίνει. Πιστεύουμε ότι θα το επισκέπτονται σχολεία και κόσμος. Πότε θα γίνει; Ποτέ»!

Για το θέμα με το ΤΑΙΠΕΔ: «Πάντα θέλαμε να πάρουμε στα χέρια μας το πάρκο γιατί φοβόμασταν ότι θα το πουλήσουν. Είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι μέσα. Φοβάμαι ότι κάποιες πλατείες που αποκτήσαμε με αγώνες, θα βρεθούν στη λίστα. Θα κάνουμε προσπάθεια βέβαια να το ακυρώσουμε».