Το ΊλιονΤο Ίλιον
Το Ίλιον είναι Δήμος του Δυτικού Τομέως στην Περιφέρεια Αττικής. Με πληθυσμό 84.793 κατοίκων το 2011, έκταση 9,453 τ.χμ. και πυκνότητα της τάξεως των 8.970 ατόμων ανά τ.χμ., το Ίλιο αναπτύσσεται γύρω από το νεώτερο οικισμό των Νέων Λιοσίων, γειτονιάζοντας στα νότια με το Δήμο Περιστερίου, ανατολικά με το Δήμο Αγ.Αναργύρων- Καματερού και δυτικά με την Πετρούπολη.

Αξίζει να επισκεφτείς:

Λαογραφικό Μουσείο Ιλίου
Στους τοίχους της εισόδου του μουσείου, δεσπόζει ένα παζλ από εικόνες της παλιάς πόλης, που συνθέτουν το αστικό τοπίο στο κέντρο της, ένας παλιός χάρτης των Λιοσίων, ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και οι παλιές κατοικίες της περιοχής, τα αρχοντικά των ντόπιων μεγαλονοικοκυραίων και οι μικρές κατοικίες των χωρικών. Στο χώρο του λαογραφικού Μουσείου Ιλίου εκτίθενται μοναδικά κομμάτια καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα, οικιακά σκεύη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις οικογένειες των γηγενών και σημαντικών προσώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με την πόλη, όψεις της κοινωνικής ζωής κ.ά.

Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"
Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου και συνορεύει με το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού με έκταση 1.150 στρεμμάτων και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Στο Πάρκο δραστηριοποιείται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» σήμερα είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, οι οποίες περιβάλλονται από καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων γίνεται με βιολογική μέθοδο.

Σημαντική για την παρουσία των πουλιών είναι και η ποικιλομορφία στη βλάστηση. Στο οικοσύστημα αυτό φωλιάζουν 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι. Οι δεντροστοιχίες αποτελούνται από κυπαρίσσια, οι συστάδες ευκαλύπτων, ακακιώνκαι ψευδακακιών, καθώς και κήποι από πλήθος φυτικών ειδών.


Πηγή: Wikipedia