Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση της δημοτικής κίνησης: Αλληλέγγυα Πόλη για την "Λευκή Νύχτα"

Να σταματήσουμε να κρύβουμε το πρόβλημα της πτώσης της αγοράς πίσω από φιέστες και ας το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά μια για πάντα!

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμαρχος Ιλίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής διοργανώνουν τη «Λευκή Νύχτα» στο Δήμο μας. Με πρόφαση την ενίσχυση της αγοράς της πόλης μας, η Δημοτική Αρχή διοργανώνει μία φιέστα που μόνο στόχο έχει την πρόσκαιρη επικοινωνιακή αντιμετώπιση του ζητήματος αναφορικά με τα προβλήματα της τοπικής αγοράς και φυσικά την προβολή του Δημάρχου Ιλίου και των δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης του Δήμου.
Προσπαθώντας, λοιπόν, να αντιμετωπίσει τον «καρκίνο» με μια «ασπιρίνη», η Δημοτική Αρχή παραμένει ανένδοτη στην απόφασή της για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, παρά την αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η «Λευκή Νύχτα» όμως, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν έτσι, προωθώντας επί της ουσίας συμφέροντα «βιτρίνας», δεν μπορεί να κρύψει τις μαύρες μέρες των μικρών εμπόρων αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να κρύψει τα λουκέτα που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στα καταστήματα τόσο του κέντρου, όσο και της περιφέρειας του Δήμου μας.
Θεωρούμε ότι ο θεσμός της «Λευκής Νύχτας» δεν απαντάει ουσιαστικά στο πρόβλημα της πτώσης του τζίρου της τοπικής αγοράς. Αντιθέτως, αποτελεί ένα «πυροτέχνημα» που τελικά κρύβει το πρόβλημα αντί να το λύνει.
Υποστηρίζουμε ότι η πτώση της ζήτησης στην αγορά της πόλης μας οφείλεται στη δεινή οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας. Οφείλεται επίσης στις πολιτικές που βούλιαξαν την πραγματική οικονομία στο μαύρο σκοτάδι, πολιτικές που η δημοτική παράταξη του κυρίου Ζενέτου υποστήριξε όσες φορές χρειάστηκε, με θερμή και συνέπεια.
Για εμάς η λύση για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς απαιτεί συγκεκριμένες και απαραίτητες παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τόσο τους εμπόρους, όσο και τους καταναλωτές, δημιουργώντας τους όρους για την πραγματική και κυρίως μόνιμη τόνωση της αγοράς της πόλης μας, με σεβασμό παράλληλα στα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα οι προτάσεις μας είναι οι εξής:
  • Μείωση των δημοτικών τελών σε όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας.
  • Σύνδεση των συνοικιών της περιφέρειας του Ιλίου μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο με τη χρήση δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες στη μετακίνησή τους και να πάψει πλέον αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αγορές εντός της πόλης μας.
  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας (Παλατιανή, Αγ. Νικόλαο, Αγ. Φανούριο, Ζωοδόχου Πηγή, Μιχελή, Ραδιοφωνία, Κέντρο – Ρίμινι) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, κατά τη διάρκεια του εθνικού ωραρίου, ώστε να στηριχθούν και τα καταστήματα του κέντρου αλλά και αυτά που εδρεύουν εκτός του κέντρου.
  • Σχεδιασμός και εκπόνηση μιας καμπάνιας προώθησης της τοπικής αγοράς, όπως αυτή που έχει ήδη παρουσιάσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, υπό τον τίτλο «Μένω Ίλιον – Ψωνίζω Ίλιον».
  • Χορήγηση μιας «Κάρτας Δημότη» με την επίδειξη της οποίας, θα επωφελούνται οι συμπολίτες μας από εκπτώσεις στα καταστήματα του Δήμου Ιλίου.
Αυτές είναι μόνο λίγες από τις παρεμβάσεις που θα μπορούσε ο Δήμος Ιλίου να δρομολογήσει στο άμεσο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση αν η Δημοτική Αρχή είχε επιλέξει να θέσει το ζήτημα σε διαβούλευση με τους φορείς της πόλης μας, θα προέκυπταν πολλές και χρήσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να απαντήσουν πραγματικά και ουσιαστικά στο πρόβλημα. Αντί αυτού ο Δήμαρχος Ιλίου επέλεξε τις μεγαλοστομίες και τα επικοινωνιακά αντάρτικα που φυσικά δεν οδηγούν πουθενά.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις πως οποιαδήποτε προσπάθεια «τραμπουκισμού» και εκφοβισμού, είτε προς τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, είτε προς Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ιλίου μόνο και μόνο, επειδή υπερασπίζονται πολιτικά την άποψη τους σε σχέση με τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.