Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Αλληλέγγυα Πόλη: "Ένα χρόνο μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες, η κατάσταση παραμένει ίδια"

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 25ης Οκτωβρίου 2014, η κατάσταση στη πόλη μας, μετά τη χθεσινή νεροποντή, φάνηκε πως παραμένει η ίδια. Η πόλη μας για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και με την πρώτη δυνατή βροχή οι δρόμοι της μετατράπηκαν αμέσως σε ορμητικούς χείμαρρους. Χθες το απόγευμα, η δυνατή βροχή δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στις πολύπαθες γειτονιές της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Φανουρίου, ενώ πολλές ζημιές αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι των περιοχών του Αγίου Νικολάου και του Ρίμινι.
Τα αίτια των καταστροφών είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τα ανολοκλήρωτα αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας για το Δήμο Ιλίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή, για τα οποία οι αρμόδιες αρχές δεσμεύονται χρόνια τώρα πως θα ολοκληρωθούν αλλά δεν έχουν δυστυχώς καμία εξέλιξη, και βέβαια η ελλιπής συντήρηση και καθαρισμός του δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο αυτήν την κατάσταση.
Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν του πολίτες του Ιλίου εδώ και χρόνια έρμαιο των καιρικών φαινομένων και μάρτυρες της καταστροφής των κόπων τους. Η χθεσινή νεροποντή μπορεί στην πόλη μας να άφησε σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν άφησε θύματα. Δυστυχώς, όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη και οι γειτονικοί Δήμοι της Πετρούπολης και των Αχαρνών, όπου εκεί πέρα από τις σοβαρές υλικές καταστροφές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! Η δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης», καλεί κάθε εμπλεκόμενο φορέα (Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια Αττικής, Κεντρική Διοίκηση) να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες, τόσο του Ιλίου, όσο και των άλλων πληγέντων περιοχών και να ολοκληρωθούν επιτελούς τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας. Φτάνει πια! Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Ας κάνουμε ότι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κυρίως της ανθρώπινης ζωής.