Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Καινοτόμο πρόγραμμα δωρεάν συμβουλευτικής επί εργασιακών θεμάτων από τον Δήμο Ιλίου και το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ

 Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα για την παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος του δήμου Ιλίου για την στήριξη εργαζομένων και ανέργων.

Ήδη νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ίλιου ήταν κατάμεστη από δημότες που έσπευσαν να ενημερωθούν για την σημαντική ημερίδα του δήμου «είμαστε δίπλα σου με δράσεις» η οποία εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων του δήμου Ιλίου με τον φορέα ΙΝΕ (Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ)

Οι δημότες άφηναν πρόθυμα τα στοιχεία τους προκειμένου να λαμβάνουν ενημερώσεις για τις δράσεις αυτές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ δυτικού τομέα κ. Μπάμπης Καρπούζος και κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, οι αντιδήμαρχοι τεχνικών έργων κ. Γιώργος Λιόσης και οικονομικών κ Διονύσης Πατσούρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής συνεργασίας κ.κ Νίκη Βομπιράκη, Δημήτριος Γαλούνης, Άρης Τσιμογιάννης, Γιάννης Βέργος, Ζαχαρούλα Κυριακοπούλου και Δεύτος Θεόδωρος και από την δημοκρατική ισοπολιτεία οι κ.κ Γιώργος Κανελλόπουλος, Ελένη Γρετσίστα και Δημήτρης Δαλαμάγκας .

Η εκδήλωση άρχισε με τον σύντομο χαιρετισμό που απέδωσε ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους εκλεκτούς καλεσμένους ενώ αναφέρθηκε στο γραφείο ανέργων που λειτουργεί από το 1997, και συγκινημένος ανακοίνωσε την
νέα αυτή δομή που έχει επέκταση στην ενημέρωση και δήλωσε σίγουρος πως θα τα πάει πολύ καλά.

Στην συνέχεια ήρθε η σειρά του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό και επικεντρώθηκε στην αγάπη που τρέφει για την δουλειά του δημάρχου Ιλίου, κ. Ζενέτου τον οποίο γνωρίζει χρόνια και τόνισε πως ο Δήμος Ιλίου είναι από τους πρώτους δήμους που διάλεξε η ΓΣΕΕ να συνεργαστεί. Εστίασε τον λόγο του στα πρώτα θύματα της κρίσης που κατά την γνώμη του είναι οι δυνάμεις εργασίας και τα συνδικάτα που έχασαν ανθρώπινο δυναμικό με την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των συνδικαλιστικών σωματείων. Με λίγα λόγια που είπε για το πρόγραμμα, ανέφερε πως είναι κέντρο πληροφόρησης ανέργων για κοινωνικοασφαλιστικά θέματα που έχει στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων που γίνεται συλλογικά με αξιόλογους επιστήμονες ώστε μέσα από την ατομική πληροφόρηση, να αποκτηθούν εργασιακά εφόδια.

Εκτός όμως από αυτά ετοιμάζεται και ένωση εργαζομένων καταναλωτών για την προστασία των εργαζομένων από προϊόντα και υπηρεσίες ως καταναλωτές.

Στο τέλος επισήμανε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την εξειδικευμένη γνώση της περιοχής και των αναγκών της και αυτό θέλει να το αξιοποιήσει η ΓΣΕΕ λύνοντας αυτά τα προβλήματα.

Οι δύο τους υπέγραψαν ενώπιο του κοινού την σύμβαση συνεργασίας του δήμου Ιλίου με την ΓΣΕΕ.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Ιλίου ο κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τονίζοντας τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά για λύσει προβλήματα που έφερε η κρίση και τα μνημόνια.
Αυτή η συνεργασία έχει σκοπό να βοηθήσει αρκετούς δημότες του Ιλίου.

Η ανάπτυξη του προγράμματος ξεκινά άμεσα με την υπογραφή της συνεργασίας και η πρώτη μέρα εφαρμογής θα είναι στις 21/1/19 και τις ώρες από τις 4 μέχρι τις 8 και θα έχει εφαρμογή κάθε πρώτη και τρίτη Δευτέρα του μήνα με ομάδα νομικών και συμβούλων δίνοντας δωρεάν παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.

Εργαζόμενοι θα επωφελούνται του προγράμματος μέσω των νομικών πληροφοριών σε θέματα εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και η ενημέρωση θα δίνεται εγγράφως. Παράλληλα θα δίνονται απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα με την υλοποίηση εκδηλώσεων και ημερίδων, αλλά και με την σύνταξη κειμένων με σκοπό την πληροφορία σε εργασιακά θέματα, όσο αφορά τους ανέργους οι απαντήσεις θα δίνονται επίσης εγγράφως και θα υπάρχει νομική στήριξη όπου χρειαστεί. Το έργο που θα παρέχει θα αφορά την απασχόληση, την προκήρυξη επιδοτούμενων προγραμμάτων, την ενημέρωση για θέσεις εργασίας και την αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Ο στόχος είναι η ενδυνάμωση των ανέργων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, η σύνταξη βιογραφικού, η συνέντευξη, οι τρόποι εντοπισμού θέσεων εργασίας και η διαχείριση του άγχους καθώς και όσοι βρίσκουν εργασία να γνωρίζουν στοιχεία για την σύναψη της σύμβασης εργασίας που υπέγραψαν. Στους στόχους συγκαταλέγεται και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναμένουν την συμμετοχή των δημοτών Ιλίου στο πρόγραμμα και το αγκαλιάσουν οι δημότες, ενώ ευχήθηκε σύντομα το πρόγραμμα αυτό να βρει εφαρμογή και σε άλλους δήμους για το καλό της κοινωνίας.

Η ημερίδα έκλεισε με λίγα λόγια των νομικών συνεργατών της ΓΣΕΕ οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα στην έξοδο.


Πηγή: Δικαιοσύνη Σήμερα