Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Απάντηση του Συλλόγου Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Απάντηση στα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος σχετικά με το 9ο Δημοτικό Σχολείο  στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μέσω σχετικής ανακοίνωσής του.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε, το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (7/3/19)*, όπου στο πρώτο μέρος έγιναν ερωτήσεις, για το σχολείο μας και δόθηκαν (?) απαντήσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Εμείς, από μεριά μας, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για όσα ειπώθηκαν. Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε, τα ... αυτονόητα.., ότι δηλαδή υπεύθυνος για ένα πρόβλημα, δεν είναι αυτός που το φέρνει στο φως και παλεύει ένα χρόνο για την επίλυσή του, αλλά αυτός που το προκάλεσε, μέσω της διαρκούς αποποίησης των όποιων ευθυνών του, τις οποίες του καταλογίζουν όλοι οι υπόλοιποι, και τώρα εξακολουθώντας να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, μεταθέτει τις ευθύνες σε άλλους, "νίπτοντας τας χείρας του".

Επίσης, για να αποκαταστήσουμε το νόημα των λέξεων, καταγγελία σημαίνει " ανακοίνωση αξιόποινης πράξης στις Αρχές, (δικαστικές, αστυνομικές κ.λ.π.)", ενώ εμείς αυτό που ζητήσαμε από την πυροσβεστική ήταν να μας επιβεβαιώσει τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ότι όλα ήταν όπως πρέπει στο λεβητοστάσιο του σχολείου. Το ότι τα πορίσματα της πυροσβεστικής και της πολεοδομίας ήταν αντίθετα με αυτές τις διαβεβαιώσεις, πρέπει να προβληματίζει αυτούς που διαβεβαίωναν για συνθήκες λειτουργίας λεβητοστασίου που δεν ίσχυαν, και όχι όσους, με νομότυπες διαδικασίες, ζητούσαμε επίσημες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Επιπλέον, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την "προειδοποίηση" από τα πιο επίσημα χείλη της τοπικής μας κοινωνίας, ότι αν προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν, το αποτέλεσμα θα είναι ίσως η διακοπή λειτουργίας του σχολείου μας. Και το δίλημμα που τίθεται είναι το εξής (σε ποιους όμως;): συνεχίζουμε να ζητάμε ελέγχους του σχολείου μας από αρμόδιους φορείς ή σταματάμε επειδή το σχολείο λειτουργεί, όπως αναφέρθηκε, κάτω από τις ίδιες (ίσως και χειρότερες συνθήκες) από τη δεκαετία του 1960; Δυστυχώς, και οι κάτοικοι στο Μάτι και στη Μάνδρα εδώ και δεκαετίες ζούσαν εκεί υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά τα τραγικά γεγονότα γίνονται μία φορά...!

Θα θέλαμε βέβαια να σας ενημερώσουμε ότι η πολεοδομία σε απάντησή της, στην ένσταση που υποβλήθηκε από τον δήμο, αναφέρει ρητά ότι δεν έχει έκθεση της πυροσβεστικής και επομένως εξακολουθεί να "απαγορεύει τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης" (Αρ. Πρωτ. 1042, 26/02/19) και ζητά μελέτες υπό την επίβλεψη μηχανικού. Επιπλέον, απάντησή του Υπουργείου Παιδείας σε ερώτημά μας, παραθέτοντας τους ακόλουθους νόμους: N. 1894/1990 (ΦΕΚ 110/27.08.1990 τ.Α΄) άρθρο 5, παράγραφο 12 του άρθρου 5 του παραπάνω Ν.1894/1990, άρθρο 75 του N. 3463/2006 (ΦΕΚ Α 114/30.6.2006), αποδίδει πλήρως την αρμοδιότητα και ευθύνη των σχολικών κτιρίων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά, τα περί ύπαρξης των σχεδίων του σχολικού κτιρίου στο κλειδωμένο ντουλάπι της διευθύντριας, η οποία απουσιάζει λόγω ασθένειας και γι' αυτό δεν ανοίγει...δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε, καθώς θεωρούμε ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας!

Θα θέλαμε όμως, έστω και τώρα, και αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το καλοπροαίρετο των ενεργειών μας, να ζητήσουμε, από όλους όσοι πεισματικά και ακατανόητα για εμάς, συνεισφέρουν στο πρόβλημα και όχι στη λύση του, να συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων της σχολικής μας κοινότητας. Σαν πρώτο βήμα ζητάμε από τις αρμόδιες, τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας να προβούν σε ανασύσταση του φακέλου - σχεδίων των κτιρίων του σχολείου, (εργασία 1-2 ημερών σύμφωνα με ειδικούς μηχανικούς). Η ανασύσταση αυτή των χαμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1960, θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία άρσης της επικινδυνότητας του λεβητοστασίου και θα αναδείξει τις εργασίες αποκατάστασης...Διαφορετικά μάς προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για τους λόγους που δεν γίνονται βήματα επίλυσης του τόσο σοβαρού προβλήματος που κρατά εδώ και ένα μήνα το σχολείο μας και τα παιδιά μας χωρίς κεντρική θέρμανση...

Ειλικρινά μάς θλίβει το γεγονός ότι κατά τον 21ο αιώνα, ο δρόμος που προτείνεται για την επίλυση των προβλημάτων είναι η συγκάλυψή τους...O tempora o mores !!!

Με εκτίμηση 
Το ΔΣ του Συλλόγου»

*Δείτε την τοποθέτηση του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο