Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Συνέντευξη Κώστα Κάβουρα (Υποψήφιος Δήμαρχος με την Αλληλέγγυα Πόλη - Συμμαχία για το Ίλιον): Αυτές είναι οι θέσεις μας για το Ίλιον

Και ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου, το ilion-news.gr σας παρουσιάζει τις θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Ιλίου μέσα από μια σειρά κοινών και σχετικών ερωτημάτων για την πόλη.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου της Αλληλέγγυας Πόλης - Συμμαχία για το Ίλιον, Κώστα Κάβουρα.

Διαβάστε την συνέντευξη:


Κατεβαίνοντας για 2η φορά ως υποψήφιος δήμαρχος, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους δημότες του Ιλίου; 

Ως δημοτική κίνηση έχουμε ήδη δώσει δείγματα γραφής. Ήδη από την πρώτη μας είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο το 2014 κάναμε αντιληπτό ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της πόλης. Ένα σχέδιο που αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεν κρύβει τα χρόνια προβλήματα της πόλης «κάτω από το χαλί» και προσπαθεί να τα επιλύσει. 

H επί 36 χρόνια παρουσία της ίδιας παράταξης στο τιμόνι του Δήμου, αλλά ιδιαίτερα οι τρεις θητείες του κ. Ζενέτου, έχουν φανερά κουράσει και τον ίδιο, αλλά και τους πολίτες. Έχει έρθει η ώρα, οι αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές που μας είχε συνηθίσει η δημοτική αρχή να τελειώσουν. Η πόλη χρειάζεται αλλαγή σελίδας με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, διαφορετικά αξιακά φορτία. Ο συνδυασμός της «Αλληλέγγυας Πόλης – Συμμαχία για το Ίλιον» έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. 


Μπορείτε να μας πείτε ορισμένες βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού της Αλληλέγγυας Πόλης - Συμμαχία για το Ίλιον του οποίου είστε επικεφαλής; 

Βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας είναι να απαντήσουμε αποτελεσματικά στα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν του πολίτες και ιδιαίτερα όσων ζουν στις ξεχασμένες γειτονιές της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό, το κύριο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο Ίλιον είναι η ανισότητα μεταξύ του κέντρου της πόλης και των περιφερειακών συνοικιών που είναι πλέον εξόφθαλμη. Για εμάς σημαντικό είναι όλες οι περιοχές να έχουν όσα χρειάζονται: αξιοπρεπείς σχολικές μονάδες, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, γειτονιές με επαρκή φωτισμό, δρόμους με τις κατάλληλες διαβάσεις. 

Ενδιαφερόμαστε να μπορούν οι συμπολίτες μας που είναι Άτομα με Αναπηρίες, αλλά και τα νέα ζευγάρια που κυκλοφορούν με παιδικό καρότσι να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης και τις υπηρεσίες. Γατί για εμάς δεν υπάρχουν γειτονιές α’ και β’ κατηγορίας, ούτε υπάρχουν πολίτες α’ και β’ κατηγορίας. Παράλληλα, θα μεριμνήσουμε για να αναβαθμίσουμε τις δομές κοινωνικής πολίτικης και τις υπηρεσίες υγείας, τόσο με χρηματοδότηση, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό για να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. 

Επιπλέον, θα επιδιώξουμε η πόλη μας να αποκτήσει τη δική της διακριτή ταυτότητα. Για να το κατορθώσει αυτό πρέπει να αξιοποιήσει πρώτα και κύρια τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το μεγαλύτερο συγκριτικό που διαθέτει το Ίλιον είναι το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Η στάση του κ. Ζενέτου στο θέμα αυτό, κατά τη γνώμη, αποτελεί και τη «χαμένη ευκαιρία» της Διοίκησής του, αφού με τις αποφάσεις και τις ενέργειες του, τέθηκε απέναντι στα συμφέροντα των πολιτών. 


Ποιες είναι οι θέσεις της Αλληλέγγυας Πόλης - Συμμαχία για το Ίλιον για το μείζον για την περιοχή θέμα του Πάρκου Τρίτση; 

Η ιστορία του πάρκου, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μια αμαρτωλή ιστορία κακοδιαχείρισης, υποβάθμισης και σκόπιμης αδιαφορίας. Σήμερα, ευτυχώς η εικόνα του Πάρκου ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. 

Η σύσταση ενός νέου υγιούς Φορέα Διαχείρισης, απαλλαγμένου από τα χρέη του παρελθόντος και η εξασφάλιση σταθερής μηνιαίας χρηματοδότησης είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη για το Πάρκο Α. Τρίτσης. Μέρα με την ημέρα οι υποδομές του βελτιώνονται και γίνεται φανερό και στους πλέον δύσπιστους ότι το Πάρκο έχει αρχίσει να στέκεται ξανά σταθερά στα πόδια του. Οι πολίτες ήδη το αναγνωρίζουν όπως αποδεικνύει η αυξημένη επισκεψιμότητά του το τελευταίο διάστημα. 

Όλη αυτή η προσπάθεια όμως τα τελευταία χρόνια έχει ως ανάχωμα την εχθρική στάση του κ. Ζενέτου, που σας υπενθυμίζω ότι αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης. 

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό, όπου ένας Δήμαρχος επιλέγει να πολεμά ένα πάρκο. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, το Πάρκο παλεύει και τελικά θα νικήσει. Από την πλευρά μας, δεν μεμψιμοιρούμε και δεν ποντάρουμε στην αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Στηρίζουμε τόσο με τις προτάσεις και με τη συμβολή μας στο δημόσιο διάλογο, όσο και με την έμπρακτη συμμετοχή μας, την προσπάθεια για την ανάταξη του Πάρκου. 

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και ως διοίκηση του Δήμου Ιλίου, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα μέσα. 


Ποιες είναι οι θέσεις σας για τα οικονομικά των δήμων; 

Είναι μια πραγματικότητα ότι την περίοδο που ακολούθησε την οικονομική κρίση και την χρεοκοπία της χώρας η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Αντιθέτως η χρηματοδότηση των Δήμων περιορίστηκε σημαντικά με μείωση που ξεπέρασε το 60%. 

Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια μπήκε ένα ισχυρό φρένο σε αυτή την καθοδική πορεία και η συνολική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει σε μικρή αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων που κατά την άποψη μου πρέπει να ενισχυθεί γενναία τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο τους. 

Συμπληρωματικά σε αυτά, έκτακτες χρηματοδοτήσεις που αφορούν αναπτυξιακές δράσεις των Δήμων, όπως τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ήταν απολύτως αναγκαίες και μπόρεσαν να δώσουν σημαντική ανάσα σε όλους του δήμους της χώρας να υλοποιήσουν αναγκαία έργα για τις τοπικές κοινωνίες. Σε ότι αφορά συγκεκριμένα τον Δήμο Ιλίου, αυτός διαχειρίζεται κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό προϋπολογισμό. 

Ένα προϋπολογισμό, τα χρήματα του οποίου θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών του Ιλίου παρά ο κ. Δήμαρχος να επαίρεται για το παχυλό αποθεματικό που διαθέτει. 

Τουναντίον, ο κ. Ζενέτος επέλεξε συνειδητά να ασχοληθεί με τη βιτρίνα, το κέντρο της πόλης και ελάχιστα με τις γειτονιές της, ενώ τα περισσότερα έργα της πόλης (κάλυψη ρέματος Εσχατιάς και Φλέβας Ρουβικώνος, αντιπλημμυρική θωράκιση, ΒΙΟΦΙΑΛ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) ολοκληρώθηκαν με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής, του ΑΣΔΑ και του Υπουργείου Υποδομών. 

Προεκλογικά γαρ ακούμε ότι τα παραπάνω έγιναν από το Δήμαρχο. Επιτυχία για μας δεν αποτελεί η συσσώρευση χρημάτων αλλά η ορθή, προς το συμφέρον της πόλης και των πολιτών, διαχείριση και διάθεση τους σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας τους. 


Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Ιλίου. Πιστεύετε πως πλέον το Ίλιον είναι θωρακισμένο από τέτοια φαινόμενα; 

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας, δυστυχώς, για χρόνια δεν αποτέλεσε προτεραιότητα των διοικήσεων του Δήμου, με καταστροφικά αποτελέσματα. 

Τα αντιπλημμυρικά, άλλωστε, είναι έργα που δεν φαίνονται και για χρόνια κυριαρχούσε η «αντίληψη της βιτρίνας». Μία πόλη όμως, εκτός από όμορφη, πρέπει πάνω από όλα να είναι και ασφαλής για τους πολίτες της. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η «Αλληλέγγυα Πόλη» έθεσε το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της. 

Σήμερα, λόγω της συμβολής της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υποδομών επιτεύχθηκε να «ξεμπλοκάρουν» ή να υλοποιηθούν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αναγκαία για την πόλη, όπως η διευθέτηση των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα στη Ζωοδόχου Πηγή και αλλού που είναι πραγματικότητα για την πόλη μας. Δε θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ κι εδώ στην μεγάλη αναποτελεσματικότητα της διοίκησης Ζενέτου αναφορικά με αυτό το θέμα. 

Η αδιαφορία της να διεκδικήσει την ολοκλήρωσή τους από την κεντρική διοίκηση – ακόμη και τις εποχές που ο πολιτικός χώρος στον οποίο και η ίδια αναφέρεται ήταν στην κυβέρνηση – ήταν κραυγαλέα. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά είχαμε εκτεταμένες πλημμύρες σε γειτονιές όπως την Ζωοδόχου Πηγή και τον Άγιο Φανούριο – δεν είχε φροντίσει να διαθέτει καν τις απαραίτητες μελέτες για τα έργα που έπρεπε να γίνουν. 

Σε ότι αφορά το ερώτημα αν το Ίλιον είναι πλέον θωρακισμένο έχω να πω το εξής: Τα μεγάλα λόγια, τα ψεύτικα, τα αφήνουμε να τα πάρει μαζί της η απερχόμενη δημοτική αρχή, που ισχυρίζεται ότι έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα και την διαψεύδει η ίδια πραγματικότητα. 

Όλοι είδαν τι έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν στον Άγιο Νικόλαο, στη Ραδιοφωνία και τον Άγιο Φανούριο. Όλοι γνωρίζουν τι γινόταν για δεκαετίες όταν έλεγε τα ίδια πράγματα και το πρόβλημα υπήρχε. Εμείς, με υπευθυνότητα και συνέπεια λέμε ότι υπάρχει ανάγκη ολοκλήρωσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για εμάς την επόμενη μέρα. 


Η δημοτική αρχή του κ. Ζενέτου διατείνεται πως έχει καταφέρει να είναι το Ίλιον μια νοικοκυρεμένη και όμορφη πόλη. Ποια είναι η δική σας γνώμη; 

Παρά την πλαστή εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η διοίκηση Ζενέτου ότι το Ίλιον είναι μια πόλη όπου «όλα δουλεύουν ρολόι», οι ανύπαρκτοι ή εγκαταλελειμμένοι χώροι πρασίνου και παιδικές χαρές, οι σχολικές μονάδες με σοβαρά κτιριακά προβλήματα, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και οι κοινωνικές δομές που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες αλλά κι υπηρεσίες που αποκλείουν μερίδες συμπολιτών μας, την διαψεύδουν καθημερινά. 

Για τους πολίτες υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα και ελλείψεις ακόμη και σε βασικές υποδομές. Ιδιαίτερα οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που ζουν στις γειτονιές της, στον Άγιο Φανούριο, τη Ραδιοφωνία, τον Άγιο Νικόλαο, στο Μιχελή, τη Παλατιανή αισθάνονται δημότες δεύτερης κατηγορίας. Αυτή την εικόνα, εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε. 

Θέλουμε η πόλη μας να προσφέρει στους πολίτες ένα καθαρό, όμορφο και ασφαλές αστικό περιβάλλον. Θέλουμε η πόλη μας να είναι σύγχρονη και λειτουργική που να εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες της, να διαθέτει επαρκείς κοινωνικές δομές που λειτουργούν με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. 


Ποια είναι η διαφορά σας σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους που κατεβαίνουν στο Ίλιον και γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εσάς; 

Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας στα κοινά της πόλης, δηλώσαμε ότι δεν θα είμαστε ένα ακόμη πυροτέχνημα σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει ως τώρα. 

Εμείς μετά την εκλογή μας στην αντιπολίτευση του Δήμου Ιλίου, επιλέξαμε να τιμήσουμε την ψήφο των ανθρώπων που μας στήριξαν παραμένοντας ενεργοί, αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. 

Με τις παρεμβάσεις μας στα συμβούλια σε συνδυασμό με τις πολύπλευρες δράσεις μας και την ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα των μελών μας, μπορέσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα, να πετύχουμε νίκες και να κάνουμε αντιληπτό στο σήμερα το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα στην πόλη μας. 

Εκτιμώ ότι οι πολίτες, γνωρίζοντάς μας όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δράση μας, έχουν ήδη αναγνωρίσει την συνέπειά μας, τις δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις μας, αλλά και ότι διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και όρεξη για δουλειά που απαιτείται για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας. 

Από την άλλη, η διοίκηση του κ. Ζενέτου πιστή στη δημαρχοκεντρική λογική επέδειξε ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και κακοδιοίκησης που δεν άφησαν σε πολλές περιπτώσεις περιθώρια ουσιαστικής επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. 

Αλλά κι η παράταξη της Ν.Δ. με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Κακούρη που διαχρονικά ταυτίζεται με την παράταξη του κ. Ζενέτου σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, επέλεξε κι αυτή την πενταετία να μην εναντιωθεί για κανένα θέμα στη Διοίκηση Ζενέτου, αντίθετα ταυτίστηκε πλήρως με αυτήν, σε τέτοιοι βαθμό που δυσκολεύτηκε να "χτίσει" το οποιοδήποτε αφήγημα για τις τωρινές εκλογές. 

Για εμάς, τέλος, το σημαντικότερο δεν είναι τι θα ψηφίσει ο πολίτης του Ιλίου αλλά το να μην απέχει. Βασικός μας αντίπαλος είναι η αποχή και η αίσθηση παραίτησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες, δίχως αποκλεισμούς, ως ακρογωνιαίο λίθο μίας υγιούς τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Στην πόλη που ονειρευόμαστε θα εξασφαλίσουμε για όλους του πολίτες τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και που δεν χωράει κανείς, άνθρωπος ή φορέας, που να πρεσβεύει ακραίες, αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές ιδέες και πρακτικές.