Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Η αντίστροφη μέτρηση για τις τριπλές κάλπες της Κυριακής έχει ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και πατώντας το banner, «Μάθε πού ψηφίζεις», μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα πρέπει να προσέλθουν την Κυριακή.

Η διαδικασία ωστόσο είναι λίγο διαφορετική καθώς ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές θα διεξαχθεί και ο α’ γύρος των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών. Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών δημοτικών και κοινοτικών εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (πχ. 123Α, 123Β), οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

➜ Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»

➜ Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Αν είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, για τις εκλογές του 2019 οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠΕΣ και θα διασταυρωθούν.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν. Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της ΕΕ οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει στις ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

Πληροφορίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Περιφερειακές Εκλογές:

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

➜ Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.


Δημοτικές Εκλογές:

➜ Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

➜ Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

➜ Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

➜ Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ➜ https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες. Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/).