Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Αλληλέγγυα Πόλη: «Νέες "πρωτοποριακές" μέθοδοι από τον Δήμο Ιλίου: γήπεδα μπάσκετ δίχως στεφάνια και με διαλυμένο τάπητα»

- Πως με ευθύνη της διοίκησης Ζενέτου χάνονται χρόνος και κονδύλια για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ίλιον 

«Βάλτε καλάθια με τη φαντασία σας και αν τραυματιστείτε πρόβλημά σας». Αυτόν τον τίτλο νομίζουμε ότι θα έπρεπε να δώσει η δημοτική αρχή αν επέλεγε να δημιουργήσει ένα σποτάκι που θα περιέγραφε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα εξωτερικά, ανοιχτά γήπεδα, μπάσκετ κυρίως, στο Ίλιον. 

Πλέον μπορούμε βάσιμα να ισχυριζόμαστε πως στην πόλη μας κάποιες γνωστές καταστάσεις και παθογένειες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν κάθε φαντασία. Δυστυχώς πάντα προς το χειρότερο. 

Δεν μπορεί να περιγραφεί διαφορετικά το γεγονός πως έχουμε στο Ίλιον γήπεδα μπάσκετ δίχως στεφάνια για πολλούς μήνες, όπως το γήπεδο μπάσκετ στο Άλσος, ή ακόμη και για χρόνια, όπως το γήπεδο μπάσκετ επί των οδών Ξυλοκάστρου & Νίκης στον Άγιο Φανούριο. Κάπου και οι δημότες έχουν αρχίζουν και διερωτώνται πόσο καιρό χρειάζεται η διοίκηση του δήμου για να διαπιστώσει αν και ποιες μπασκέτες είναι ασφαλείς. Πόσους μήνες ή χρόνια εν προκειμένω. 

Ταυτόχρονα, παραμένει αδιανόητο το χάλι στο οποίο βρίσκονται επί χρόνια γήπεδα στον δήμο μας, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις επί των οδών Μεσολογγίου & Πετρουπόλεως στην Παλατιανή, το γήπεδο επί της οδού Καβάλας στη Ραδιοφωνία ή το γήπεδο επί των οδών Γαλερίου & Πλήθωνος (Α.Ο. Νέοι Παλατιανής), που αν δει κάποιος τον τάπητα σε αυτά τα γήπεδα, πραγματικά θα τρομάξει. 

Να θυμίσουμε ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2019, δηλαδή λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές που έγιναν τον Μάη του 2019, ο κ. Ζενέτος και άλλα στελέχη της παράταξής του, γυρνούσαν τότε από πίτα σε πίτα στην πόλη και υπόσχονταν νέα γήπεδα (ποδοσφαίρου, βόλεϊ, τένις κτλ), αναλόγως των προτιμήσεων του κοινού που είχαν κάθε φορά απέναντί τους. 

Τώρα αποδεικνύεται πόσα ψέματα έλεγαν μαζεμένα. Μάλιστα, ο κ. Ζενέτος τότε διατυμπάνιζε ότι έχει 600 χιλιάρικα στο χέρι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος II» που θα τα έριχνε όλα στα νέα γήπεδα που θα έφτιαχνε. Και πως – αγαπημένη συνήθεια του κ. Δημάρχου αυτή – υπάρχουν κάποιοι «κακοί» εκεί έξω που τον εμποδίζουν να κάνει έργο. 

Αλήθεια, που είναι σήμερα τα νέα γήπεδα που υποσχόταν η διοίκηση του δήμου Ιλίου στους δημότες 1,5 χρόνο πριν, τώρα που στα πράγματα είναι και οι «άριστοι» και ο κάλος του φίλος, ο κ. Πατούλης, και έχουν αρθεί και τα «εμπόδια» και έχουν φύγει και οι «κακοί», σύμφωνα και με την διχαστική λογική με την οποία αρέσκεται να προσεγγίζει τα πράγματα ο κ. Ζενέτος και η παράταξή του; 

Ως δημοτική κίνηση είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα και είχαμε επισημάνει ήδη από τον Γενάρη του 2019 σε ανακοίνωσή μας (http://www.allileggya-poli.gr/?p=6737) στη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει άμεσα - τότε - το σπουδαίο και εύχρηστο χρηματοδοτικό εργαλείο του «Φιλόδημου ll», να καταθέσει φάκελο και να προχωρήσει στη συνέχεια στα τόσο απαραίτητα έργα συντήρησης και αναβάθμισης τόσο των αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα (γήπεδα μπάσκετ Άλσος, Άγιο Φανούριο, Παλατιανή και Ραδιοφωνία) όσο και άλλα εξίσου αναγκαία έργα συντήρησης, όπως στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο αθλητικό κέντρο Ραδιοφωνίας με την εκεί κατασκευή και κερκίδας για τους θεατές ή στην μετατροπή του γηπέδου μπάσκετ επί της Καπετάν Βέρα σε ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο κτλ. 

Ταυτόχρονα, από τότε προτρέπαμε την δημοτική αρχή να υπογράψει την απαραίτητη προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα διαχείρισης του Πάρκου ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν και να ενταχθούν σε χρηματοδότηση έργα αναβάθμισης στο Δημοτικό Στάδιο Ιλίου - αλλά και στο βοηθητικό γήπεδο - όπως η δημιουργία κατάλληλων αποδυτηρίων, η τοποθέτηση οικίσκων ώστε να διευκολύνονται οι αθλητές και οι ομάδες, διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν στο γήπεδο μπάσκετ επί της Ελευσίνιων Μυστηρίων κλπ. 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν προχώρησε, με τις ευθύνες που βαραίνουν την διοίκηση του Δήμου Ιλίου και τον κ. Ζενέτο προσωπικά να είναι πολύ μεγάλες. Χρηματοδοτήσεις χάθηκαν, έργα δεν προχώρησαν, ο καιρός φεύγει. Το «μάρμαρο» από αυτήν την απραξία χρόνων αλλά και τα συνειδητά ψεύδη στα οποία δεν δίστασε να καταφύγει η νυν δημοτική αρχή για να επανεκλεγεί, τα πληρώνουν σήμερα οι πολίτες του Ιλίου. 

Το ερώτημα είναι ως πότε θα επιτρέπουμε να γίνονται όλα αυτά στις πλάτες μας.