Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Επιστολή Απόστολου Κακλαμάνη


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, 
Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η εβδομάδα των Παθών του Χριστού. Όλοι, όμως, οι χριστιανοί είμαστε βέβαιοι ότι θα τελειώσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την Ανάστασή Του! 

Λίγο μετά το Πάσχα κλείνει και μια ολόκληρη 4ετία παθών του λαού μας. Δικαιολογημένα αγωνιά, αν θα 'ρθει και η δική του ανάσταση. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν το ελπίζουν. Κάποιοι, μάλιστα, ιδιοτελείς ή τυφλοί από κομματικό πάθος το απεύχονται. 

Είμαστε, όμως, και γινόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, καθώς ανοίγει ο δρόμος εξόδου στις αγορές, όσοι το πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε γι' αυτό. Για να δικαιωθούν οι θυσίες όλων όσοι πνίγονται σήμερα στο "πέλαγος" της φτώχειας, της ανεργίας και τόσων άλλων προβλημάτων. Για να δικαιωθούν και οι προσπάθειες όλων όσοι μπροστά στον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας και της εθνικής καταστροφής δεν "λιποτάχτησαν", δεν "τζογάρισαν" μικροκομματικά, δεν έκαιγαν την Αθήνα, δεν εμπόδιζαν τους τουρίστες να βγουν στον Πειραιά ή ν' ανέβουν στην Ακρόπολη, δεν απειλούσαν "να καεί το μπ… η Βουλή" αλλά, "έβαλαν πλάτη" για να σταθεί η πατρίδα όρθια. 

Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ και όσοι μείναμε πιστοί στο ιστορικό μας καθήκον εντελώς μόνοι. Και είχαμε και έχουμε απέναντί μας μια εκτός τόπου και χρόνου "Αριστερά" που πίστεψε ότι θα έχει ξανά την ευκαιρία που έχασε όταν, μαζί με τη Δεξιά κατά το βρώμικο '89, συνωμοτούσαν για να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε, επίσης, μέχρι να καταλάβει ο κ. Σαμαράς την πρωθυπουργία, απέναντί μας και τη ΝΔ. Εκείνους που, ύστερα από 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, την παρέδωσαν ανοχύρωτη με 25 δις έλλειμμα μόνο μέσα στο 2009 και αποκλεισμένη από τις αγορές λόγω των πλαστών στατιστικών στοιχείων που έστελναν έξω, όπως επισημαίνει στην πρόσφατη (13-3-2014) απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Φίλες και φίλοι, Σε όλη αυτή την περίοδο, γνωρίζοντας ότι το πρωτεύον ζήτημα ήταν η στρατηγικής σημασίας απόφαση για τη σωτηρία της χώρας - έχοντας μάλιστα συναίσθηση και των κινδύνων από το εξωτερικό μας μέτωπο σε περίπτωση μεγάλης εσωτερικής κρίσης - ακολούθησα αυτό το δύσκολο δρόμο. 

Κατανοώ την πικρία και την απογοήτευση πολλών από σας για τις άδικες σε μεγάλο βαθμό, θυσίες που υποβλήθηκαν οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι. Για τα λάθη τακτικής που έγιναν και γίνονται, για τον κακό ρόλο προσώπων, για αλλοπρόσαλλες αποφάσεις. Συμμερίζομαι την οργή που διακατέχει τις χιλιάδες των στελεχών και τις μυριάδες των μελών που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ανιδιοτελώς αλλά και τα εκατομμύρια των αγνών οπαδών του ΠΑΣΟΚ για την αχαρακτήριστη στάση ανθρώπων που, αν κι είχαν τιμηθεί πολλαπλώς, καπηλεύθηκαν την εμπιστοσύνη μας, καταδολιεύτηκαν και στιγμάτισαν τις αξίες που διακηρύξαμε στις 3 Σεπτέμβρη 1974, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα πρώτα 150 ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. 

Όμως, θα ήταν άδικο ν' αγνοήσουμε τη μεγάλη ειρηνική επανάσταση, που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία και την αυτοθυσία που επέδειξε την ώρα του κινδύνου. Έχουμε χρέος να προασπίσουμε την ενότητά του και αυτήν την ύπαρξή του, καθώς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, που το κίνημά μας είναι η ραχοκοκαλιά της. 

Στις προσεχείς εκλογές, Αυτοδιοικητικές και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κριθεί τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί κατεξοχήν σταθεροποιητικό παράγοντα. Οι αντίπαλοί μας, αφού πέτυχαν με την τεχνητή πόλωση των εκλογών Μαΐου-Ιουνίου 2012 την αποδυνάμωσή του, στοχεύουν τώρα στην πλήρη διάλυσή του. Διάφοροι κενόδοξοι ή αφελείς "συναντώνται" εξ αντικειμένου μαζί τους. Είτε αναζητώντας "ρόλο", περιφερόμενοι στα "κανάλια" ή σε "προθαλάμους" και "αυλές" οποιουδήποτε ή μικρές παρέες που αυτοαποκαλούνται "κινήσεις" και "κόμματα". Ας μάθουν, επιτέλους, όλοι ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ. 

Πρώτιστο, λοιπόν, καθήκον μας είναι, η μαζική προσέλευση στις κάλπες και η στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Ελιά - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. 

Σχετικό με όλα τα παραπάνω είναι και το επισυναπτόμενο δελτίο τύπου*  για την ομιλία μου στις 26/3 στη Βουλή, σε απάντηση των επιθέσεων κατά του ΠΑΣΟΚ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και των ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καμμένου. 

Ελπίζω να βρείτε το χρόνο - δεν αμφιβάλλω για τη διάθεσή σας - να τη διαβάσετε και σας ευχαριστώ για την αγάπη αλλά και την ...υπομονή σας! 

Με τις θερμότερες ευχές μου για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, 


Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης 
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας 
πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων



* Ομιλία Απόστολου Κακλαμάνη στην Βουλή, 26-3-2014