Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι "μαϊμού"


Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, στα ανταλλακτήρια χρυσού, που ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας, πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ. Οι έλεγχοι εντάσσονται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής καθώς εξετάζονται τόσο τα φορολογικά στοιχεία, αλλά και η επιχειρηματική δράση των αργυραμοιβών που έχουν κατακλύσει την αγορά, εμπορευόμενοι, την... ανάγκη και την ανέχεια των πολιτών. Οι έφοδοι των ελεγκτών του ΣΔΟΕ γίνονται με την συνδρομή και αστυνομικών καθώς διερευνώνται και περιπτώσεις παράνομων συναλλαγών και κυρίως περιπτώσεις κλεπταποδοχής. χρυσαφικών με ευρώ.

Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους του ΣΔΟΕ έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι στην ουσία παράνομοι οίκοι εμπορίας χρυσού και πολυτίμων λίθων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία διαπιστώνεται ότι έχει στηθεί μια πραγματική βιομηχανία διακίνησης χρυσού και ασημιού καθώς σχεδόν οι 9 στους 10 ιδιοκτήτες ανταλλακτηρίων χρυσού φοροδιαφεύγουν συστηματικά μη τηρώντας βιβλία, χωρίς να κόβουν τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προχωρήσει ήδη σε δεσμεύσεις τιμαλφών και θυρίδων αλλά και την κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων ύποπτων ανταλλακτηρίων. Στη Θεσσαλία ελέγχθηκαν 6 ενεχυροδανειστήρια και στα 4 από αυτά βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις. Στο Νότιο Αιγαίο έγιναν 5 έλεγχοι και στα 5 από αυτά βεβαιώθηκαν 120 παραβάσεις απόκρυψης ΦΠΑ και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ανάλογη εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο όπου και στα 9 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν υπήρχε πλήθος φορολογικών παραβάσεων, 70 τον αριθμό. Στην Ήπειρο δεσμεύτηκαν 94 είδη τιμαλφών αλλά και θυρίδες, ενώ στα Ιόνια νησιά, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι «μαϊμού».

Όσον αφορά την «αστυνομική» πλευρά των ελέγχων είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι ενεχυροδανειστές και οι αργυραμοιβοί υποχρεούνται να τηρούν ένα ενιαίο βιβλίο, θεωρημένο από την οικεία αστυνομική αρχή, στο οποίο καταχωρίζονται με αύξοντα αριθμό τα στοιχεία που αφορούν στις γενόμενες αγοραπωλησίες ή ενεχυριάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις των ελέγχων δεν υπήρχαν τα απαραίτητα βιβλία. Χαρακτηριστικές μάλιστα ήταν οι περιπτώσεις ανταλλακτηρίων που λειτουργούσαν παράνομα ακόμη και απέναντι από αστυνομικά τμήματα σε περιοχές της Αθήνας χωρίς κανείς να τους έχει ελέγξει ως σήμερα.

Κι όμως πίσω από αυτά κρύβεται ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης χρυσού και ασημιού, καθώς σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ φαίνεται ότι ποσότητες πολύτιμων μετάλλων που προέρχονται από τιμαλφή που παραδίδουν απελπισμένοι πολίτες καταλήγουν στη μαύρη αγορά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας τεράστιος τζόγος μαύρου χρήματος.

Πηγή: protothema.gr