Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Παραμένει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το Πάρκο Τρίτση - Η φροντίδα του στους δήμους



Στη δικαιοδοσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παραμείνει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου στο ΑΜΠΕ. Μετά από τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο, Αγίων Αναργύρων, Νικόλαο Σαράντη και τον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) Ανδρέα Μποζίκα συμφώνησαν καταρχήν στην συνέχιση της παρουσίας του προσωπικού των δυο δήμων στο πάρκο για τη φροντίδα και την περιφρούρησή του.

Από τις 23 Αυγούστου, οι δυο δήμοι και ο ΑΣΔΑ «εγκαταστάθηκαν» στο Πάρκο Τρίτση γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Ζενέτος στο ΑΜΠΕ, «αναλάβαμε δράση για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του πάρκου, γιατί δεν υπήρχε πια χρόνος. Τους τελευταίους μήνες είχε αφεθεί τελείως στην τύχη του, οι λίμνες στερεύουν, τα ψάρια πεθαίνουν, τα δέντρα ξεραίνονται». Αίτημά τους η παραχώρηση του πάρκου από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην τοπική αυτοδιοίκηση για την καλύτερη διαχείριση του.

Οι δύο δήμοι μετέφεραν προσωπικό στο πάρκο, επισκεύασαν την αντλία γεώτρησης που είχε χαλάσει, και είχε ως αποτέλεσμα να μην πηγαίνει νερό στις λίμνες, πότισαν τα δέντρα και καθάρισαν το μεγαλύτερο μέρος των 1.150 στρεμμάτων.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου ανέφερε στο ΑΜΠΕ πως είχε δημιουργηθεί μία καθυστέρηση στη φροντίδα του πάρκου, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων μετά τη συγχώνευση του οργανισμού διοίκησης και διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση με τους φορείς διαχείρισης του Κηφισού και του Ελαιώνα στον «Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».

«Υπάρχει διαχειριστικό πλαίσιο, πρέπει να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και να δρομολογηθούν οι νέες διαδικασίες. Ο καινούργιος φορέας θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και σύντομα τα όποια εμπόδια θα ξεπεραστούν», δηλώνει η κ. Ευαγγελίδου.

Σημειώνει πως το αίτημα των δήμων για παραχώρηση του πάρκου δεν μπορεί να γίνει δεκτό, μιας και αφορά ένα δημόσιο πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας και δεν μπορεί να το οικειοποιούνται οι δήμοι.

Προς το παρόν, λόγω της κρίσιμης κατάστασης του πάρκου, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να το φροντίζουν οι υπάλληλοι του δήμου και παράλληλα θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας για να επιτευχθεί η συνεργασία υπουργείου Περιβάλλοντος και των δυο δήμων.

Παράλληλα έχει κατατεθεί πρόταση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και των δυο δημάρχων για τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου φορέα διαχείρισης του πάρκου που θα υπάγεται στην περιφέρεια και τους δήμους. Αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και κατάργηση του παρόντος πλαισίου.

Η κ. Ευαγγελίδου υπογραμμίζει πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ευπρόσδεκτη να βοηθήσει, αλλά η διαχείριση αποτελεί αρμοδιότητα του φορέα, ο οποίος υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ.

Η υποβάθμιση του πάρκου, καταγγέλλει ο κ. Ζενέτος είναι διαχρονικό πρόβλημα, δεν αφορά μία κυβέρνηση, γιατί «αντιλαμβάνονται τη δυτική Αττική ως την πίσω αυλή της Αθήνας», όπως σημειώνει. 
«Δεν ζητάμε πόρους, αφού γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν, εμείς όμως μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του πάρκου, γι αυτό ζητάμε την παραχώρησή του», λέει και προσθέτει: «Το πάρκο είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος προλάβει κάνει ό,τι θέλει: διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανοίγουν γραφεία, γίνονται εκδηλώσεις, λειτουργούν καφετέριες χωρίς άδεια, νταλίκες ξεφορτώνουν, γι αυτό κι εμείς στήσαμε ένα κιόσκι και προσπαθούμε να ελέγχουμε τι συμβαίνει».

Η κίνηση των δημάρχων, σύμφωνα με τον κ. Ζενέτο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, μιας και είχε ήδη σταλεί επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιώντας το ΥΠΕΚΑ για την κατάσταση που έχει περιέλθει το πάρκο, χωρίς, όμως, να πάρουν κάποια απάντηση. Προσθέτει πως ο δήμος Ιλίου έχει πραγματοποιήσει προμελέτη για μία μεγάλη γεώτρηση που θα δίνει 100 κυβικά νερού την ώρα για τις λίμνες και τα φυτά.

Η Ευγενία Πανωρίου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Πάρκο Τρίτση, επισημαίνει πως τα προβλήματα εντάθηκαν από το κενό που δημιούργησε η συγχώνευση των φορέων, όμως τα ζητήματα ύδρευσης, καθαρισμού και διαχείρισης πάνε χρόνια πίσω. Παρά όλα αυτά, συμπληρώνει η κ. Πανωρίου, όλο και περισσότερα είδη πουλιών συνεχίζουν να επισκέπτονται το πάρκο, καθιστώντας το, τον πιο σημαντικό βιότοπο μέσα στην Αθήνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)