Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΑΣΙ - "Λευκή Νύχτα" Το βράδυ ανοίγουμε και τη μέρα κλείνουμε

Το γεγονός ότι πολλά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης μας έκαναν τη συγκεκριμένη βραδιά επιπλέον εισπράξεις, ήταν ένα θετικό γεγονός. Ωστόσο αυτό το θετικό γεγονός παίρνει αρνητικό πρόσημο, όταν χρησιμοποιείται ως Δούρειος Ίππος για να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές και να επιβληθεί ένα νέο καθεστώς δουλείας και όχι δουλειάς, για όσους βέβαια ακόμη εργάζονται! 

Και όλα αυτά προωθούνται με το πρόσχημα της «τόνωσης της αγοράς» ακόμη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες! Αυτό τόνιζε η Δημοτική Αρχή τον Ιούνη του 2013 και την ίδια στιγμή ο υπουργός εργασίας, δίπλα στον Δήμαρχο, προανήγγελλε το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές! 

Λες και το πρόβλημα είναι το πότε θα ψωνίσουμε και όχι το αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουμε. 
Καταλαβαίνουμε την αγωνία και το άγχος πολλών συμπολιτών μας, μικροκαταστηματαρχών, που έχουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους με την ελπίδα να μειώσουν τη συνεχόμενη χασούρα τους. 

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η «λευκή» νύχτα δεν θα τους κάνει να δούνε άσπρη μέρα. Τα τελευταία 2 έτη πάνω από 300 λουκέτα εμπορικών καταστημάτων μπήκαν στο Δήμο μας.

Η ανάταση της ψυχολογίας με πολιτιστικές δραστηριότητες είναι αναγκαία όσο ποτέ! Με διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων από ερασιτεχνικά σχήματα την ώρα λειτουργίας των καταστημάτων. Όμως ο ευρωπαϊκός θεσμός της Λευκής Νύχτας εφευρέθηκε για να τα «ξαναπάρουν» διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να γίνονται περισσότερο ελαστικές οι εργασιακές σχέσεις προς όφελος πάντα των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών.

Αν πραγματικά η Διοίκηση του Δήμου ενδιαφερόταν για την ενίσχυση και την ανακούφιση της αγοράς όλων των συνοικιών της πόλης μας, θα υλοποιούσε τις προτάσεις μας για: 

  • Μείωση κατά 25% των δημοτικών τελών, όχι μόνο των μαγαζιών αλλά και των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων και των δημοτών, κόστος που θα ισοσκελιστεί με αύξηση των τελών στις τράπεζες και τα supermarkets και θέσπιση τελών σε ΑΤΜs, ΚΑΦΑΟ, κλπ.
  • Δημοτική συγκοινωνία που να συνδέει όλες τις συνοικίες μεταξύ τους ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι από τη τοπική αγορά. Ο Δήμαρχος αρνείται την ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας με το πρόσχημα του υψηλού κόστους. Μόνο που δεν μας έχει πει ακόμη το συνολικό κόστος για τη Λευκή Νύχτα 2013 και 2014! Το κόστος σπάει σε επιμέρους δαπάνες που δεν εντάσσονται στο συγκεκριμένο θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου! Αντί των παραπάνω ο Δήμαρχος παρακάμπτει την απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εισηγήθηκαν αρνητικά στην διενέργεια Λευκής Νύχτας. 

Η σημερινή διοίκηση διολίσθησε σε 2 σοβαρά «σφάλματα»:

α) Προσπάθησε να ακυρώσει τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο επειδή δεν ελέγχεται από τον ίδιο τον Δήμαρχο και...

β) προκειμένου να συμμαχήσει με τον οποιοδήποτε υπέρ της Λευκής Νύχτας, μέλη της παράταξης Ζενέτου χειροκρότησαν τον περιφερειακό σύμβουλο και βουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Παναγιώταρο, ο οποίος στήριξε το αίτημα του Δημάρχου για τη διενέργεια της Λευκής Νύχτας. Τέτοιου είδους πρακτικές μας θυμίζουν μαύρες ημέρες…