Οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις λίστες του, αναμένεται να ληφθούν λίγο νωρίτερα, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου. Ο ίδιος τόνισε ότι μετά την αποχώρηση των συντρόφων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να να ψάξει με μεγαλύτερη άνεση για τους κατάλληλους υποψηφίους. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους, αλλά όπως διευκρίνισε, όποιος του ζητά εκλόγιμη θέση, θα πρέπει να... ξεχάσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όπως διευκρίνισε «όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει θέση στη μάχη να μπούμε μαζί, να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα, να έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση». Στο θέμα των λιστών αναφέρθηκαν και οι 53, με κείμενο-παρέμβαση στο οποίο ανέφεραν ότι «χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων –τους πληρώσαμε ήδη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να καλύψει τα κενά αυτά με... δοκιμασμένα άτομα, στελέχη δηλαδή που κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του κόμματος, υπηρέτησαν από θέσεις υπουργικές, ή άλλες αυτών των γενικών γραμματέων. Επίσης, από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να αναζητηθούν πολιτικοί που έχουν κάνει «καριέρα» μετακομίζοντας από το ένα κόμμα στο άλλο. Στόχος είναι να βρεθούν πρόσωπα με θετικό πρόσημο, ευρείας αποδοχής από το κόμμα αλλά και με απήχηση σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και οι οποίοι ενστερνίζονται τις θέσεις του κόμματος.
Τις τελευταίες ώρες ακούγονται πολλά ονόματα, κυρίως για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σύμφωνα με το Βήμα, ακούγονται αυτά του Λάκη Λαζόπουλου, του Λαοκράτη Βάσσου και του πρώην, πλέον, διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Θεωνά, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως ο ίδιος είπε, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές.
Από τους διατελέσαντες υπουργούς, στα ψηφοδέλτια αναμένεται να μπουν ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναδάκης, ο αναπληρωτής Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης αλλά και ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να κατέβει στην Α' Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στις λίστες, σε εκλόγιμες επίσης θέσεις αναμένεται να μπουν και οι Κώστας Πουλάκης (γγ του ΥΠΕΣ), αλλά και ο Δημήτρης Τσουκαλάς (γγ Δημόσιας Διοίκησης).
Το όνομα, όμως, που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις είναι αυτό του εξάδελφου του πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είχε επιλεγεί το Φεβρουάριο να αναλάβει γγ του ΥΠΕΞ και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μπει στις λίστες σε εκλόγιμη θέση.
Ανάλογος πυρετός επικρατεί και στη ΝΔ, όπου τα δεδομένα, σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου έχουν αλλάξει, καθώς οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν αέρα αισιοδοξίας στη Συγγρού και σε συνδυασμό με το νέο επικεφαλής του κόμματος προσελκύει νέα πρόσωπα.
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αλλάξει τη σειρά των εκλεγμένων του Ιανουαρίου και έτσι ελκυστικές για τα νέα πρόσωπα μοιάζουν οι θέσεις των επιλαχόντων στην Α' και τη Β' Αθηνών και φυσικά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που πάντα αποτελεί τη προμετωπίδα του κόμματος. Αν και ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει τις ισορροπίες ένα νέο όνομα με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό θα έπειθε τον κ. Μεϊμαράκη να... κάνει μια αλλαγή στο ψηφοδέλτιο προμετωπίδα του κόμματος.
Στις λίστες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα επανακάμψουν παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται και δεν αποκλείεται να δούμε ξανά στις λίστες της ΝΔ είναι αυτά του Ευάγγελου Αντώναρου και του Παπαθανασίου (για τη Β΄ Αθήνας), αλλά και του Σάκη Ιωαννίδη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ, σε θέση διαφορετική από τη 12η τιμητική που είχε στο Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Στη Συγγρού θα ήθελαν να βρίσκεται στις λίστες και η Μαριέττα Γιαννάκου, χωρίς, όμως, όπως τονίζει η Καθημερινή, να έχει γίνει σχετική πρόταση. Εξάλλου, η Συγγρού τη σκέφτεται για μια τιμητική θέση ενώ η ίδια δηλώνει ενεργή και μάλλον δεν γοητεύεται από τιμητικού χαρακτήρα θέσεις.
Εκτός εκλογικής μάχης, θα μείνουν πάντως, τόσο ο Γιώργος Βουλγαράκης όσο και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ανδρέα Παπαμιμίκου στις λίστες, ο οποίος παίζει και σημαντικό ρόλο στις ζυμώσεις που γίνονται για την κατάρτιση των λιστών. Εκτός αυτού, το έργο των αλλαγών και της αξιολόγησης των υποψηφίων έχουν επιφορτιστεί οι Κ. Τασούλας, Γ. Βλάχος, Γ. Πλακιωτάκης, Θ. Μπούρας και Κ. Γκιουλέκας. Τις τελικές αποφάσεις, πάντως, τις λαμβάνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων
Ισόπαλα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν από την Παρασκευή έως και τη Κυριακή. Οσον αφορά το τρίτο κόμμα, στις πέντε από τις οκτώ δημοσκοπήσεις τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, ενώ σε τρεις το Ποτάμι (μάλιστα, σε μία από αυτές ισοψηφεί με το ΚΚΕ).
1. Αlco:
Στο γκάλοπ της Alco για το «Πρώτο Θέμα» ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει πρώτος το νήμα, με διαφορά που φθάνει όμως μόλις στο 1,5%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοσό των αναποφάσιστων, που όπως και στις άλλες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ στο εν λόγω γκάλοπ εμφανίζονται ως... τρίτο κόμμα! Και αυτή η δημοσκόπηση εμφανίζει τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής.
Αναλυτική η πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ: 22,6%
Νέα Δημοκρατία: 21,1%
Χρυσή Αυγή 6,3%
Το Ποτάμι 5,1%
ΚΚΕ 4,7%
ΠΑΣΟΚ 4,1%
ΛΑΕ 4%
Ένωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2,4%
Νέα Δημοκρατία: 21,1%
Χρυσή Αυγή 6,3%
Το Ποτάμι 5,1%
ΚΚΕ 4,7%
ΠΑΣΟΚ 4,1%
ΛΑΕ 4%
Ένωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2,4%
2. Kάπα Research:
Στο γκάλοπ της Kάπα Research η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φθάνει το 3,1% και η διαφοροποίηση σε σχέση με τις υπόλοιπες έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με αυτή το κόμμα του Πάνου Καμμένου φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή.
ΣΥΡΙΖΑ: 27,3%
Νέα Δημοκρατία: 24,2%
Χρυσή Αυγή 6,8%
Το Ποτάμι 5,5%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ 4,3%
ΛΑΕ 4,8%
Ένωση Κεντρώων 3,3%
ΑΝΕΛ 3%
Νέα Δημοκρατία: 24,2%
Χρυσή Αυγή 6,8%
Το Ποτάμι 5,5%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ 4,3%
ΛΑΕ 4,8%
Ένωση Κεντρώων 3,3%
ΑΝΕΛ 3%
3. Metron Analysis:
Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και οκτακομματική Βουλή (δίχως τους ΑNEΛ, αλλά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί παραμονή στο ευρώ, ενώ οι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός.
Ειδικότερα η πρόθεση ψήφου σε αυτή τη δημοσκόπηση έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 22,2%
Νέα Δημοκρατία: 21,2%
Χρυσή Αυγή: 6,4%
Ποτάμι: 4,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,1%,
Ένωση Κεντρώων 3,8%
Λαϊκή Ενότητα 3,1%
ΑΝΕΛ: 1,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 11,2%
Νέα Δημοκρατία: 21,2%
Χρυσή Αυγή: 6,4%
Ποτάμι: 4,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,1%,
Ένωση Κεντρώων 3,8%
Λαϊκή Ενότητα 3,1%
ΑΝΕΛ: 1,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 11,2%
4. MRB:
Προβάδισμα 2,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά».
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,6%, έναντι 27,4% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Ποτάμι με 6,7% και ΚΚΕ με 5,7%. Ποσοστό 5,7% λαμβάνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 5,1%.
Στο 4,7% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προσγειώνονται στο 2,8%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.
Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ακόμη μικρότερη, στις 1,8 μονάδες. Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 24,6%
ΝΔ: 22,8
ΧΑ: 6,2%
Το Ποτάμι : 5,6%
ΚΚΕ: 4,7%
Ενωση Κεντρώων: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
ΠΑΣΟΚ: 3,9%
ΑΝΕΛ: 2,3%
ΝΔ: 22,8
ΧΑ: 6,2%
Το Ποτάμι : 5,6%
ΚΚΕ: 4,7%
Ενωση Κεντρώων: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
ΠΑΣΟΚ: 3,9%
ΑΝΕΛ: 2,3%
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 38,1%, έναντι 31,7% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, ποσοστό 27,6% ψηφίζει «κανέναν από τους δύο».
5. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:
Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα, παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε τότε.
Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΝΔ: 22%
Το Ποτάμι: 6%
ΚΚΕ: 6%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
ΛΑΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ένωση Κεντρώων: 4,5%
ΑΝΕΛ: 2% (εκτός Βουλής)
ΝΔ: 22%
Το Ποτάμι: 6%
ΚΚΕ: 6%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
ΛΑΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ένωση Κεντρώων: 4,5%
ΑΝΕΛ: 2% (εκτός Βουλής)
Στο 14% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.
6. ProRata:
Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι έρχονται... πρώτοι με 25,5%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%.
Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων: 3%
ΑΝΕΛ: 2%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων: 3%
ΑΝΕΛ: 2%
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.
7. Bridging Europe:
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe, με τους αναποφάσιστους να αναδεικνύονται σε «δεύτερο κόμμα».
Ειδικότερα:
ΣΥΡΙΖΑ: 26,8%
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%
Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν:
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%
Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν:
ΠΑΣΟΚ: 2,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%
Ενωση Κεντρώων: 2,6%
Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%
Ενωση Κεντρώων: 2,6%
Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς τις πρόωρες εκλογές, καθώς το 43% διαφωνεί, ενώ το 39% συμφωνεί. Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας (62%), ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Υπό τις παρούσες συνθήκες προτιμάτε η Ελλάδα να μείνει ή να φύγει από την Ευρωζώνη;», το 45% απάντησε να μείνει, ενώ το 34% να φύγει.
Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 24-26 Αυγούστου, σε δείγμα 1.015 πολίτων.
8. Marc:
Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη 25 Αυγούστου ως την Παρασκευή 28 Αυγούστου σε 1.006 νοικοκυριά.
Σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, ενώ η Νέα Δημοκρατία έπεται με 23,2%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5% και το ΠΑΣΟΚ με 4,4%.
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,2%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων 3,8%. Οριακά μπαίνουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με ποσοστό 3%.
Το ΔΓ/ΔΑ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 18,8%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.
fpress.gr