Την ώρα που τα κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος θα βρει τα... καλύτερα ισοδύναμα, οι δανειστές περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη, κρατώντας στα χέρια τους μια μακριά λίστα με άδεια κουτάκια, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση, όχι απλώς ετοιμάζοντας αλλά ψηφίζοντας νομοσχέδια και διατάξεις μεγατόνων.
Όπως λένε, μάλιστα, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αυτά ακριβώς τα μέτρα ήταν που προκάλεσαν τις πρόωρες εκλογές, καθώς ήταν αδύνατον να ψηφιστούν από τη σύνθεση της προηγούμενης Βουλής. Μια πρώτη γεύση αυτών που έρχονται είναι η ιστορία του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια. Είναι προφανές ότι ο Οκτώβριος θα είναι θυελλώδης, σπέρνοντας μέτρα που θα προκαλέσουν σοκ και θα μας στοιχειώσουν για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Στην πραγματικότητα, εάν καταστεί δυνατό να συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά από τις 20 Σεπτεμβρίου, αυτή δεν θα έχει την παραμικρή ανοχή από τους δανειστές και το παραμικρό περιθώριο χρόνου για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικές επιτροπές που έχουν σχηματιστεί στο ΓΛΚ και στην Καραγιώργη Σερβίας, δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς, αφού επί των δικών τους εισηγήσεων και σεναρίων θα «πατήσει» η επόμενη κυβέρνηση για να νομοθετήσει τα μέτρα- φωτιά.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα κριθούν σχεδόν τα πάντα, όχι μόνο για το 2016 αλλά και για την τελευταία διετία του νέου Μνημονίου, καθώς το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του σε μέτρα, που θα αποδώσουν 0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% το 2018, έτσι ώστε να διασφαλίσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να βρει και να ψηφίσει μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2017- 2018, πριν καλά- καλά ψηφίσει τα νέα μέτρα για το 2016!
ΚΡΙΣΑΡΑ. Το... πακετάκι του νέου υπουργού Οικονομικών θα έχει το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2015 με όλες τις διορθώσεις σε στόχους και μέτρα, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2016 και βέβαια το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την περίοδο 2016- 2019. Όλα θα περάσουν από την κρισάρα του Κουαρτέτου και σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών θα πρέπει να περιλαμβάνουν 11 μέτρα που θα προκαλέσουν σοκ στους πολίτες και τριγμούς στο πολιτικό σύστημα:
1. Τη δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού. Τι περιλαμβάνει αυτή; Τη στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών (“παράθυρο” για μειώσεις συντάξεων), τον υπολογισμό των εισφορών του ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα (αναμένεται μείωση εσόδων που θα οδηγήσει σε μείωση κύριων συντάξεων), την εναρμόνιση των εισφορών με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ (τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ), την κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων (η “τρύπα” θα οδηγήσει ή σε αύξηση των εισφορών ή σε μείωση παροχών), την νομοθέτηση ισοδύναμων για τις αποφάσεις του ΣτΕ με ετήσιο κόστος περί τα 2 δισ ευρώ και πάνω απ' όλα την κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους.
2. Τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και πιθανή μείωση του αφορολογήτου.
3. Την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του 2016 από την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης κατά 35%.
4. Την αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα πάει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα)
5. Την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις, που σύμφωνα με το Κουαρτέτο είναι αναποτελεσματικές. Υπολογίζεται ότι το επιπλέον βάρος για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.
6. Την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%.
7. Την αύξηση του φόρου στη ναυτιλία. Σε πρώτη φάση θα αρθούν τα ειδικά φορολογικά προνόμια- σύμφωνα με την ορολογία των δανειστών- ενώ θα επεκταθεί χρονικά και η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών ως το 2018.
8. Την αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να το πάρουν τελικά μόνο οι μισοί.
9. Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή τη λήψη ισοδύναμων.
10. Τη ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και την επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους, κατάργηση των αποκαλούμενων προσωπικών διαφορών και bonus μόνο σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση. Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να ψηφιστούν και τα επόμενα βήματα για το “ψαλίδισμα” των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.
11. Το “πλαφονάρισμα” της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ως το 2019 και την αναθεώρηση του συντελεστή με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
ΑΜΥΝΑ. Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η βίαιη περικοπή των αμυντικών δαπανών. Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να κοπούν 100 εκατ. ευρώ για το 2015, ενώ για το 2016 οι περικοπές θα πρέπει να ανέλθουν στο 2,2% του ΑΕΠ! Τι σημαίνει αυτό;
Μείωση των κονδυλίων για τις Ένοπλες Δυνάμεις κατά περίπου 4 δισ ευρώ, όχι μόνο μέσω εξοπλιστικών και προμηθειών αλλά και μείωσης του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι σε ειδική αναφορά τους προς την κυβέρνηση, οι δανειστές είχαν ζητήσει την αλλαγή του προφίλ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με μείωση των στρατοπέδων, μείωση των εφέδρων και λειτουργία ενός μικρότερου επαγγελματικού στρατού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά / fpress.gr