Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Απόψε στις 21:00 το κρίσιμο για τις εκλογές debate Τσίπρα - Μειμαράκη

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση ενόψει και του αποψινού debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη και ενώ πλήθος δημοσκοπήσεων προδιαγράφουν σκηνικό αβέβαιης εκλογικής έκβασης.

Το ντιμπέιτ Τσίπρα - Μεϊμαράκη θα φιλοξενηθεί σε στούντιο της ΕΡΤ. Θα αρχίσει στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, καθώς η διάρκεια του συμφωνήθηκε να είναι περίπου 2,5 ώρες ενώ θα υπάρχουν και δύο διαφημιστικά διαλείμματα.
Συντονιστής του debate θα είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ο οποίος αυτή την φορά θα μπορεί να υποβάλλει και ο ίδιος ερωτήματα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διαφάνηκε στις τελευταίες μέρες επιχειρεί να μεταφέρει το κύριο βάρος της αντιπαραθέσης στο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με επίκεντρο τη λίστα Λαγκάρντ και τις δηλώσεις Φαλτσιανί.
Η επιχειρηματολογία περιστρέφεται γύρω από το διαχωρισμό του νέου που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει και στο παλιό που είναι η ΝΔ.
Από τη μεριά του, ο Ευ. Μεϊμαράκης και χθες στη ΔΕΘ είπε ότι και η ΝΔ έχει ευαισθησία στο θέμα της διαφθοράς ενώ διερωτήθηκε για το ποιο είναι το ένα μέτρο που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας αυτούς τους επτά μήνες για να θωρακίσει τη χώρα έναντι της διαφθοράς.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ήδη εισπράξει χρήματα αξιοποιώντας τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και ότι κάποιοι επιχειρούν να εμπλέξουν τη δικαιοσύνη στην πολιτική ζωή του τόπου.

Εντατικό φροντιστήριο από επιτελεία Τσίπρα - Μεϊμαράκη
Για την τηλεοπτική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται με τη βοήθεια του στενού του συνεργάτη Νίκου Παππά, του Άγγελου Τσέκερη απο το γραφείο Τυπου του, του Νίκου Φίλη, της Όλγας Γεροβασίλη και του Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν κάνει "φύλλο και φτερό" όλες τις συνεντεύξεις του Βαγγέλη Μειμαράκη προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τα θέματα που πιθανόν να εγείρει ο πρόεδρος της ΝΔ στην απευθείας ερώτησή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την αντιπαράθεση των υποσχέσεων του Γενάρη και των αποτελεσμάτων με το μνημόνιο έως ακόμα και προσωπικά θέματα.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ετοιμάζει την εμφάνισή του με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον Νίκο Καραχάλιο που έχει την ευθύνη στρατηγικής επικοινωνίας, τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου, την Πηνελόπη Γαβρά και τον Πελοπίδα Καλλίρη.
Οι επικοινωνιολόγοι σύμβουλοι του Βαγγέλη Μειμαράκη έχουν εστιάσει στη διαχείριση της διακυβέρνησης Σαμαρά. Συμβουλεύουν η όποια αυτοκριτική να μην αφορά το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και να γίνει προσεκτικά γιατί στη μάχη για την επανασυσπείρωση προϋπόθεση είναι η ενότητα.
Το επιτελείο Μειμαράκη γνωρίζει ότι εκεί θα ρίξει τα βέλη του ο Αλέξης Τσίπρας στο διχοτομικό σχήμα ανάμεσα στο παλαιό και το νέο. Ιδιαίτερη φροντίδα από τους προπονητές των δυο αρχηγών αφιερώνεται στο ρυθμό ομιλίας και κυρίως πώς να μην ξεπερνούν το όριο των 90 δευτερολέπτων.

Αναλυτικά οι όροι του Debate που συμφώνησαν τα δύο κομματικά επιτελεία
1. Ημέρα: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο στούντιο της ΕΡΤ.
2. Συντονιστής: ΕΡΤ
3. Τα δύο κόμματα συναποφάσισαν το συντονιστή, τις θεματικές ενότητες, τη σειρά τους, όπως και το χρόνο απαντήσεων. Οι ενότητες είναι δύο:
α. Εσωτερική πολιτική (Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.)
β. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα)
4. Μετέχουν όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια: Alpha, Ant – 1, Έψιλον, Mega, Σκάι, Star.
Α Γύρος
5. Κάθε δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση [0:30΄], με δικαίωμα follow up [15’’]. Η απάντηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ενάμιση λεπτό [1:30'].
Η πρώτη ερώτηση της πρώτης θεματικής θα γίνει στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η πρώτη ερώτηση της δεύτερης θεματικής στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η σειρά που θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι καθορίζεται από τους ίδιους σε συνεργασία με τον συντονιστή.
Η κόκκινη κάρτα
6. Κάθε πολιτικός αρχηγός δέχεται συνολικά 12 ερωτήσεις (6 στην πρώτη ενότητα και 6 στη δεύτερη) και έχει δικαίωμα να δείξει 3 φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλο» πολιτικό αρχηγό σε κάθε ενότητα. Με την «κόκκινη κάρτα» αποκτά το δικαίωμα να πάρει τον λόγο αμέσως μετά την απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού για ένα λεπτό [1:00΄]. Το σε ποιες απαντήσεις θα δείξει «κόκκινη κάρτα» το αποφασίζει ο ίδιος.
7. Το πλάνο είναι διπλό στη διάρκεια της ερώτησης [πολιτικός αρχηγός που ερωτάται και δημοσιογράφος που ερωτά] με το διπλό να δείχνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όταν αρχίζει η απάντηση του ενός για να έχουμε τις τυχόν αντιδράσεις του άλλου.
Break
Β’ Γύρος
8. Κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί ένα λεπτό [1:00’] και η απάντηση ένα λεπτό και 45 δευτερόλεπτα [1:45’]. Στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας μισού λεπτού [0:30’]. Η διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα, δηλαδή, πρώτα Μεϊμαράκης μετά Τσίπρας.
Γ΄ Γύρος
9. Ο δημοσιογράφος / συντονιστής έχει δικαίωμα να κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις (από 0:30΄ η κάθε ερώτηση) στους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καμία δέσμευση ενότητας, χωρίς δικαίωμα follow up. Η διάρκεια απάντησης είναι ενάμιση λεπτό [1:30΄]. Η σειρά είναι Τσίπρας - Μεϊμαράκης και αντίστροφα.
10. Κάθε αρχηγός έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει σκόπιμο, να σηκώσει «κόκκινη κάρτα» και να σχολιάσει την απάντηση του άλλου αρχηγού επί ένα λεπτό [1:00΄].
11. Το πλάνο είναι διπλό με συντονιστή / πολιτικό αρχηγό στη διάρκεια της ερώτησης για να μετατραπεί σε μονό στην απάντηση του πολιτικού αρχηγού και σε διπλό [οι δύο πολιτικοί αρχηγοί] όταν κάποιος από τους δύο αρχηγούς κάνει χρήση της «κόκκινης κάρτας».
Break
Δ΄ Γύρος
12. Στο debate κάθε πολιτικός αρχηγός έχει δύο λεπτά [2:00΄] να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα, ξεκινώντας από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
13. Το πλάνο δείχνει μόνο τον πολιτικό αρχηγό που έχει τον λόγο.
14. Ευχαριστεί και κλείνει ο συντονιστής.
15. Στη διάρκεια του debate θα γίνουν δύο break, τη διάρκεια των οποίων θα συναποφασίσουν τα κανάλια που μεταδίδουν το debate.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το megatv.com