Νέο αίτημα καταγράφεται στις διεκδικήσεις εργαζομένων για αναδρομικές επιστροφές σε δώρα Πάσχα - Χριστουγέννων και επιδομάτων αδείας.
Στα πλαίσια της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για αναδρομικές -εφάπαξ- πιστώσεις (μεταξύ άλλων) σε 250.000 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) ενημερώνει τα στελέχη των Ε.Δ. για τη διαδικασία και για τα σχετικά έγγραφα που θα πρέπει να καταθέσουν έως τις 30 Νοεμβρίου ώστε στη συνέχεια και μέχρι τέλος του έτους να κατατεθούν μαζικές αγωγές στα αρμόδια Πρωτοδικεία.
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι του κλάδου:
- Δώρο Χριστουγέννων για το 2016, καθώς και δώρα και επίδομα αδείας για τα έτη 2017 και 2018, που μπορούν να «αγγίξουν» τις 2.500 ευρώ
Σημειώστε:
- Η σχετική διεκδίκηση αφορά τα μειωμένα επιδόματα εορτών και αδείας, δηλαδή τα επιδόματα στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί πριν από τον Ν. 4093/2012 (ήτοι 500 ευρώ επίδομα Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για επίδομα Πάσχα και αδείας)
- Η διαμόρφωση των επιδομάτων σε αυτό το ύψος είχε κριθεί συνταγματική για τους δημοσίους υπαλλήλους με την 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)
- Αξίωση για επιδόματα εορτών και αδείας, εντός του 2018, μπορεί να καταλάβει διάστημα από το τέλος του 2016 και μετά
Όπως έχει γράψει το workenter, το «χορό» για αναδρομικές επιστροφές σε δεκάδες κατηγορίες εργαζομένων, άνοιξε πρόσφατη απόφαση που εκδικάστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Από την πλέον αρμόδια αρχή, την υπουργό Εργασίας, καταγράφονται τα εξής:
- Η απόφαση- πιλότος του ΣτΕ το 2015 όριζε ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και όσες αγωγές είχαν ασκηθεί πριν το 2015 δικάζονται κανονικά
- Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το ΣτΕ είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό δημόσιο συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
- Ο ρόλος του ΣτΕ
Με παρόμοια απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, διατάσσεται η επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι εκείνο που θα καθορίσει το πλαίσιο καταβολής (εάν αυτό υπάρξει) ή μη των δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους με νέα καθοριστική απόφαση.
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ, εξέδωσε απόφαση τον Ιούνιο του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους σχετικούς νόμους του 2012.
Η ΑΔΕΔΥ δημοσίευσε ήδη οδηγίες για την κατάθεση αγωγών (Δείτε ΕΔΩ) και την αίτηση για διακοπή παραγραφής:
Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε τον οδηγό τ
workenter.gr