Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για το Πάρκο Τρίτση


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13-11-2018 συζητήθηκε η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Αντώνης Τρίτσης για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο χώρο του πάρκου για την άρδευση και την αναπλήρωση του νερού των λιμνών.

Η τοποθέτηση-πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου ήταν η πρώτη που ανέδειξε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο με σχετικές ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο Ιλίου και σε σχέση με την στάση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργου Σταματόπουλου και Πετρούλας Κυριακοπούλου, η τοποθέτηση μας γα το θέμα είναι η ακόλουθη:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Τρίτση εγκρίθηκε μελέτη της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων εντός της έκτασης του πάρκου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μονάδα αυτή θα παράγει νερό για τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου.

Η δημοσιοποίηση της προαναφερόμενης απόφασης προκάλεσε εύλογη ανησυχία στο λαό της περιοχής. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Φορέας Διαχείρισης εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι το νερό που θα προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση εκτάσεων πρασίνου και όχι για τις λίμνες. Όμως την ίδια στιγμή , όπως προκύπτει από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος ετέθη ως προϋπόθεση για την έγκριση της μελέτης η δυνατότητα τροφοδότησης των τεχνικών υγρότοπων του πάρκου.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού από λύματα για την αναπλήρωση του νερού των λιμνών, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τους βιότοπους που έχουν αναπτυχθεί μέσα στις λίμνες. Κριτήριο για την λύση του ζητήματος της αναπλήρωσης του νερού των λιμνών, θα πρέπει να είναι η συμβατότητα με το βιότοπο και όχι η μείωση του κόστους.

Παράλληλα, για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και τη χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού για πότισμα πρέπει να τηρούνται όλες οι επιστημονικές προδιαγραφές, ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση, τόσο στη βλάστηση που υπάρχει στο πάρκο, όσο και στους επισκέπτες του πάρκου (δυσάρεστες οσμές, διασπορά σταγονιδίων και άλλα ζητήματα). Σε κάθε περίπτωση, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν μπορούν να διασφαλισθούν στην πράξη οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στη μελέτη, από τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει τη στρόφιγγα για έργα που έχει η ανάγκη η λαϊκή οικογένεια για να αυγαταίνουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να περιφρουρηθεί το πάρκο Τρίτση ως χώρος πρασίνου και αναψυχής με σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα του.