Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ημερίδα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα – Αττική: «Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός»

Η ημερίδα «Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός και Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική» είναι ένα σημαντικός σταθμός, ένας από τους τρεις πυλώνες, του διετούς προγράμματος «πάμε δυτικά – ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» που υλοποιείται από το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τόσο με το συνολικό πρόγραμμα, όσο και με την  ημερίδα, στοχεύουμε να συνεργαστούμε με τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμους), την Κοινωνία των Πολιτών/ ΚτΠ, την Εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο για την προβολή των παλαιοτέρων, και των νεώτερων περιβαλλοντικών, ιστορικών, πολιτιστικών και παραγωγικών στοιχείων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, που συνθέτουν τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Ειδικότερα με την ημερίδα επιδιώκουμε να γίνει η αρχή για τη δικτύωση φορέων και Κοινωνίας των Πολιτών, η έναρξη ενός δίαυλου επικοινωνίας, διαλόγου, συντονισμού και κοινών δράσεων για θέματα ιστορίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Αθήνας, Αττικής.
Αναλυτικό Πρόγραμμα:
09:15 – 10:00 | Υποδοχή – Γνωριμία – Δήλωση συμμετοχών

10:00 | Καλωσόρισμα | Τώνια Φώτη (Γραμματέας των ΦτΦ)

10:15 -11:30 | 1η Ενότητα – Τουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα – Αττική
Κώστας Φωτεινάκης (Πρόεδρος των ΦτΦ, ερευνητής της τοπικής ιστορίας): «Οι Φίλοι της Φύσης, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο Τουρισμός που δεν πληγώνει»
Δημήτρης Μπίρμπας (Δήμαρχος Αιγάλεω): Χαιρετισμός
Ελένη Δημοπούλου (Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Αττικής): «Ο Τουρισμός στην Αττική – Η περίπτωση της Δυτικής Αττικής»
Η παρουσίαση θα γίνει από τον οργανισμό ELEUSIS 2021: «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2021»

11:30 – 12:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ Καφές – Γνωριμίες

12:00 – 13:30 | 2η Ενότητα – Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ιερά Οδό και στη Δυτική Αττική – και νεότερα τεκμήρια ιστορικής μνήμης της περιοχής
Καλλιόπη Παπαγγελή (Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής): «Μια περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας Ιεράς Οδού»
Γιώργος Ι. Αλεξόπουλος (Αρχαιολόγος, ΥΠΠΟΑ, Αυτοτελές Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού): «Τοπία και αρχαιότητες σε ‘autres espaces’ ταχείας πρόσληψης, σκέψεις με αφορμή την έκθεση στον σταθμό του μετρό “Αιγάλεω”»
Ειρήνη Σβανά (Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής): «Δυτική Αττική, Διαδρομές στην Ιστορία και στο Μύθο»
Ιωάννα Δεκατρή (Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ ΔΔΕ Αθήνας): «Η αξιοποίηση της «δύσκολης» Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διδασκαλία των αξιών της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού στο Σχολείο: Στρατόπεδο Χαϊδαρίου – Μάνδρα Κοκκινιάς – Σκοπευτήριο Καισαριανής – Κοραή 4»

13:30 – 14:00 | Διάλειμμα για δικτύωση – καφές και ελαφρύ γεύμα

14:00 – 15:00 | 3η Ενότητα – Περιβάλλον, Συνέργειες
Ρούλα Τρίγκου (Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία): «Υγρότοποι Δυτικής Αττικής: καταφύγιο για τα πουλιά και τον άνθρωπο – Ευκαιρίες και δυνατότητες προβολής και ανάδειξης»
Ιωάννα Ντίνου, (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γ΄ ΔΔΕ Αθήνας),
Ευαγγελία Αγαπητού, (Φιλόλογος- Συγγραφέας): «Τα πάρκα της Δυτικής Αθήνας» (Τρίτση, Μπαρουτάδικο, Βοτανικός Κήπος Διομήδους, Πάρκο Περιστερίου).
Χαρίκλεια Χάρη (Αρχιτέκτων, Υπ.Δρ.ΕΜΠ, ΜΙΚΡΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ): «Διερευνώντας νέους τρόπους αντίληψης του πολιτισμικού τοπίου: Παρουσίαση του Οδηγού για τη Δυτική Αθήνα – Αττική»

15:00 | Συμπεράσματα

15:15 | Λήξη Ημερίδας

Προεδρείο – Συντονισμός: Κώστας Φωτεινάκης, Ιωάννα Δεκατρή
Γραμματεία: Αντωνία Φώτη, Σοφία Δημητρίου, Κική Ατματζίδου

Με τη λήξη της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» που υλοποιείται από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ενημερώνουμε τους συμμετέχοντες ότι η ημερίδα θα προβληθεί πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της, με όλα τα οπτικά και γραπτά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ημερίδα:
  • θα βιντεοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο
  • θα προβληθεί ρεπορτάζ και θα αναρτηθούν φωτογραφίες μέσω Facebook, Instragram, Twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Θα υπάρχει η δυνατότητα για ερωτήσεις – απαντήσεις και ενδεχομένως για ορισμένες παρεμβάσεις μικρής διάρκειας (3-5 λεπτά). Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να δηλωθούν εκ των προτέρων σε ειδική πλατφόρμα καταχώρησης στοιχείων και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προεδρείου αν παρουσιαστούν ή όχι, ανάλογα με τη ροή της ημερίδας και το διαθέσιμο χρόνο.