Η τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά την συνεδρίαση της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, (08.11.2018) με θέμα ημερήσιας διάταξης: Πάρκο Περιβαλλοντικών και Eκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» - Ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου
Καταρχάς, να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Φορέα, για την ενημέρωση που μας έκαναν. Επειδή το θέμα του Πάρκου Τρίτση, της αξιοποίησης του, της αναζωογόνησης του και της λειτουργίας του όπως πρέπει να λειτουργεί ένα περιβαλλοντικό πάρκο, ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και, μάλιστα, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, όπως είναι το Αντώνης Τρίτσης το παρακολουθώ από το 2012 που τυχαίνει να βρίσκομαι στη Βουλή, θα έλεγα ότι πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια και στο Φορέα Διαχείρισης και σε αυτά τα οποία κατόρθωσαν σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να κάνουν.
Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης με Κοινή Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού, κ. Σκουρλέτη, και συναρμόδιων Υπουργών, στις 10/3/2017 μπήκε ένα τέλος στο μαρασμό και την υποβάθμιση του Πάρκου. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει μηνιαία πρόσοδος στο Φορέα Διαχείρισης 58.000 € και μέσα στις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες που βιώσαμε – γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια καινούργια φάση της οικονομίας – αυτό που έγινε ήταν κάτι πολύ σημαντικό.
Με σχετική Τροπολογία τον Σεπτέμβριο του 2014 δόθηκε στον ΑΣΔΑ η διαχείριση, και όλα όσα έγιναν τα ανέφερε πριν ο κ. Τσιρώνης – δεν θα τα επαναλάβω. Δεν προβλεπόταν κάποια συγκεκριμένη σταθερή χρηματοδότηση. Οφείλουμε, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε ότι έχει γίνει ένα σοβαρό βήμα.
Μάλιστα, ο Φορέας, εκτός από το συγκρότημα των στάβλων ή το Κέντρο Περιβάλλοντος και Επιστημών, την Κιβωτό των Σπόρων, αξιοποίησε και το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου – νομίζω δεν το αναφέρατε, αλλά έχει και αυτό τη σημασία του. Είναι ένα βυζαντινό μνημείο. Επιδιορθώθηκε. Γίνονται και λειτουργίες. Με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και την προβολή του Πάρκου και την περιβαλλοντική ενημέρωση του κόσμου. Και υπάρχουν και πάρα πολλά, τα οποία, από δω και πέρα, μπορούν, πραγματικά, να γίνουν.
Καταρχάς, θα έλεγα ότι η σημασία του Πάρκου Τρίτση είναι σημαντική, ειδικά για την πολύπαθη δυτική Αθήνα, μια περιοχή της Πρωτεύουσας που περιβαλλοντικά είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Επιβάλλεται η σωστή αξιοποίηση, η ανάδειξη της μεγάλης αυτής έκτασης του Πάρκου Τρίτση, που είναι γύρω στα 1000 στρέμματα. Και εδώ θα προσθέσω ότι ήταν παραπάνω, αλλά οι πολιτικές των Κυβερνήσεων το τεμαχίζανε και το κάνανε –δεν ξέρω - μπορεί και super market και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο στην περιοχή! Επειδή αναφερθήκατε στα 1400 στρέμματα. Τώρα έχουμε περίπου τα 1000.
Λοιπόν, θα έλεγα ότι μέσα σε αυτά τα 3-3,5 χρόνια, κοινοβουλευτικά είχαμε παρέμβει.
Θα ήθελα να πω και για το θέμα του μετρό στο Πάρκο Τρίτση, για το οποίο με ένα Συνάδελφο είχαμε καταθέσει ερώτηση. Επειδή έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό, δεσμεύθηκε ο Υπουργός και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, ότι μέσα στη γραμμή 4 προβλέπεται και στάση στο Πάρκο. Και είναι σημαντικό, διότι τέτοια μεγάλα πάρκα έχουν και υπέρ τοπική σημασία συνολικά για το λεκανοπέδιο και για όλα αυτά τα οποία ανέφεραν στην αρχή και οι καθηγητές και σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τοπικά στο μικρο-κλίμα.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να θέσω κι ένα ερώτημα. Άλλη μια επίκαιρη ερώτηση, που είχα κάνει στον Υπουργό, κ. Γαβρόγλου, για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που είναι και πρόταση του «Πάρκου» και είχε δεσμευθεί ότι θα λειτουργήσει. Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο; Διότι, είναι πολύ σημαντικό και αυτό.
Επίσης, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός. Το «Πάρκο» δέχεται πολλές πιέσεις σήμερα. Δέχεται πιέσεις και από κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναφέρομαι και στο Δήμο Ιλίου. Ενώ προβλεπόταν θέση στο Δ.Σ. του Φορέα και ο άλλος όμορος Δήμος, των Αγίων Αναργύρων, συμμετέχει, ο Δήμος Ιλίου δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. Από την άλλη μεριά, τώρα προβάλλει κάποιες αξιώσεις και είναι κάποια ζητήματα που πρέπει να δούμε, όπως αναφέρθηκαν π.χ. εγκαταστάσεις του δήμου, σκουπίδια κ.λπ.
Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με το θέμα της ύδρευσης, διότι το θέμα του νερού στο Πάρκο είναι το μείζον αυτή τη χρονική στιγμή. Υπάρχει μια μελέτη της ΕΥΔΑΠ, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχοντας δει κάποια πράγματα και νομίζω και εσείς, ως Φορέας, είχατε κάνει ερωτήματα στην ΕΥΔΑΠ. Μήπως κάνω λάθος, κύριε Πολύζο; Μια κουβέντα. Μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Την επιστήμη πρέπει να την αξιολογούμε με το βάρος το οποίο έχει, για όποια λύση, μέσα από συγκεκριμένη πρόταση, η οποία υπάρχει. Πρέπει να κάτσουμε να τη δούμε σοβαρά αυτή την πρόταση, χωρίς να βγάλουμε βεβιασμένα συμπεράσματα.
Επίσης, να μην ξεχάσω να πω και για τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα των πολιτών, τόσα χρόνια, που εμπόδισαν τον οριστικό μαρασμό με τη δραστηριότητά τους μέχρι να δοθεί αυτή η λύση που δόθηκε από την εν λόγω Κυβέρνηση με τη σύσταση του Φορέα και με όλα όσα ελέχθησαν και όσα έγιναν.
Αυτά ήθελα να πω.
Καλή επιτυχία και συγχαρητήρια για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Φυσικά και θα μας έχετε και πάλι αρωγούς.
Ευχαριστώ.