Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ίλιον: Θεματικό περίπτερο για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον Σύλλογο Μ.Κομνηνός (Photos)

Αφιερωμένο στην 19η Μαΐου, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ημέρα Μνήμης για τους 353.000 νεκρούς, είναι το θεματικό περίπτερο του Συλλόγου Ποντίων Ιλίου - Πετρούπολης Μ.Κομνηνός, στην πλατεία «Γεννηματά» στο Ίλιον, όπου πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Μια ημερομηνία-εφιάλτης για εκατομμύρια Πόντιους που συνδέεται όχι μόνο με τη βίαιη αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας του Πόντου, αλλά και τη σχεδιασμένη εξόντωση κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου της περιοχής. Τα εργαλεία της Γενοκτονίας ήταν προσεκτικά επιλεγμένα και δοκιμασμένα από τους θύτες και τους συνεργούς τους, φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς. Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί των Ελλήνων από τα παράλια προς την ενδοχώρα της Ανατολίας, οι ατελείωτες πορείες με προορισμό το θάνατο, οι επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων στα ελληνικά χωριά του Πόντου αλλά και τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας εξαφάνισαν γενιές και γενιές Ποντίων.

Το προσχεδιασμένο έγκλημα των Νεότουρκων και των κεμαλικών απέδωσε καρπούς, αφού μέχρι τον Μάρτιο του 1924, 353.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εκτοπίστηκαν.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το περίπτερο στο Ίλιον: