Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ίλιον - Με άλλα μάτια: «Και χαδάκια στις μνημονιακές περικοπές και ματάκια στους εργαζόμενους κ. Χαραλαμπόπουλε;»

Σε δύσκολη θέση έχει φέρει όλη τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου στο Ίλιον, η στάση του νυν Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοπαλίκαρου του Δημάρχου, κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, στο πρόσφατο θέμα της απόδοσης αναδρομικών στους εργαζόμενους του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων».

Στην προηγούμενη δημοτική θητεία, ο κ. Χαραλαμπόπουλος, τότε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου, είχε επιλεγεί από τη δημοτική του παράταξη και τον Δήμαρχο Νίκο Ζενέτο, να εκπροσωπεί το Δήμο Ιλίου και στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων», στο οποίο μάλιστα ο κ. Χαραλαμπόπουλος, βρέθηκε να διατελεί και Πρόεδρος του Κέντρου.

Οι 7 εργαζόμενοι του Κέντρου, αντιδρώντας στις μνημονιακές περικοπές του επιδόματος αδείας τους, καθώς και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, χρήματα τα οποία έπαψαν να λαμβάνουν από το 2016, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας τα αναδρομικά που δικαιούνται, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους σε Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά.

Στις 5/12/2019 ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κατέθεσε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας από τον κ. Χαραλαμπόπουλο, να ενημερώσει το σώμα θεσμικά, ποια στάση κράτησε εκείνος ως εκπρόσωπος του Δήμου Ιλίου και Πρόεδρος του Κέντρου και ποια στάση τελικά υιοθέτησε το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης ως προς την αγωγή των εργαζόμενων.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος, επί πολλά έτη ενεργός συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ ως εργαζόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο, αφού ξεπέρασε το πρώτο –εμφανές– σοκ του από την ερώτηση, προσπαθώντας να αποφύγει την απάντηση αρκέστηκε να δηλώσει ότι το Δ.Σ. του Κέντρου έχει αποφασίσει, πως αν υπάρξει θετική δικαστική απόφαση για τους εργαζόμενους, αυτοί να εξοφληθούν άμεσα.

Καμία κουβέντα λοιπόν ο κ. Χαραλαμπόπουλος για τη στάση αυτού θεσμικά και της Δημοτικής Αρχής Ζενέτου, στο πλαίσιο της δίκης.

Στις 19/12/2019, στην επόμενη δηλαδή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Αυγουλάς επανέφερε το θέμα και οι μάσκες έπεσαν:

Με την απόφαση υπ’ αριθμ. 19/2019 του Ειρηνοδικείου Ιλίου (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» δικαιώνονται μεν και λαμβάνουν τα αναδρομικά τους, σε μια δίκη όμως που επίσημα το Κέντρο Πρόληψης επέλεξε να μην παραστεί! Ερημοδικία λοιπόν ήταν η «γραμμή» του συνδικαλιστή, εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής του Ιλίου και Προέδρου του Κέντρου κ. Χαραλαμπόπουλου, την ίδια στιγμή που πανελλαδικά, σωρηδόν τα Κέντρα Πρόληψης λαμβάνουν αποφάσεις στα Διοικητικά τους Συμβούλια, αποδέχονται επίσημα και εγγράφως τις σχετικές αγωγές των εργαζόμενων για τα αναδρομικά τους και παρίστανται στις σχετικές δίκες, στο πλευρό των εργαζόμενων, συνομολογώντας ενώπιον Δικαστηρίου το δίκαιο της επιστροφής των αναδρομικών.

Η «υπεύθυνη» και «πολιτική» στάση λοιπόν του κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, επί χρόνια στενού συνεργάτη του Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκου Ζενέτου, ήταν να βγάλει την ουρά του απ’ έξω και να αφήσει τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα των εργαζόμενων στην τύχη του, την ίδια ώρα που το Κέντρο Πρόληψης διατηρεί μεγάλο οικονομικό αποθεματικό, άνω του δεκαπλάσιου των αναδρομικών που ζητούσαν δικαστικά οι εργαζόμενοι.

Και χαδάκια στις μνημονιακές περικοπές και ματάκια στους εργαζόμενους ταυτόχρονα, δε γίνονται κ. Χαραλαμπόπουλε.

Μεμονωμένο περιστατικό; Οι μεθοδεύσεις που πρόσφατα καταγγέλθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Δήμο Ιλίου, με αφορμή την αιφνίδια τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου που επέβαλε η Δημοτική αρχή, δίνουν την απάντηση.

* Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την Αλληλέγγυα Πόλη, ως συνεργαζόμενος, επικεφαλής με την δημοτική κίνηση: Ίλιον - Με άλλα μάτια.