Η δημοτική κίνηση "Αλληλέγγυα Πόλη - Συμμαχία για το Ίλιον" συμμετείχε σήμερα, Δευτέρα 22/06/2020, στην κινητοποίηση πολιτών και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός της εγκατάστασης της Φυλής.
Ενώσαμε τη φωνή μας με όλους όσους είναι αποφασισμένοι να μην προχωρήσει το εγκληματικό σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη που θα μετατρέψει την Δυτική Αθήνα/Αττική ως χώρο απόθεσης και ταφής, σχεδόν όλων των αποβλήτων της Αττικής για τα επόμενα χρόνια.
Η διαχείριση αποβλήτων στην Αττική σήμερα, χαρακτηρίζεται από ένα – παγιωμένο από δεκαετίες – πρωτόγονο μοντέλο εναπόθεσης του συνόλου σχεδόν των παραγόμενων αποβλήτων στην ΟΕΔΑ της Φυλής. Το μοντέλο αυτό συνιστά ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.
Οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής που πρόσφατα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι λόγω του ΧΥΤΑ υπάρχει σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση με βλαπτικές συνέπειες στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Το ίδιο εφιαλτικά είναι και τα ευρήματα της επιδημιολογικής έρευνας του ΕΔΣΝΑ που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Οι εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη στο Ζάππειο, στις 30 Ιανουαρίου 2020, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη Δυτική Αθήνα/Αττική. Το σχέδιο που κατατέθηκε δημόσια εκεί συγκεντρώνει στον ΧΥΤΑ της Φυλής το 94% των αποβλήτων της Αττικής που προορίζονται για ταφή και το 76% όσων προορίζονται για επεξεργασία.
Συγκεκριμένα, καταργεί τις (3) από τις έξι (6) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) - που προέβλεπε το ΠΕΣΔΑ Αττικής και ορίζει πως θα γίνουν μόνο τρεις (3), εκ των οποίων η μία (1) 450.000 τόνων/έτος θα είναι στη Φυλή, ενώ οι άλλες δύο (2) στο Γραμματικό 60.000 τόνων/έτος και Σχιστό 180.000 τόνων/έτος. Το σχέδιο αυτό μας επιστρέφει άτακτα και βίαια στο σχέδιο για αέναη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι νέες μονάδες της Φυλής και του Σχιστού θα γίνουν με Συμβάσεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα και εγγυημένες ποσότητες για 27 τουλάχιστον χρόνια. Ταυτόχρονα, από τους τρεις (3) ΧΥΤΥ που προβλέπει το ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβρη του 2016, καταργείται αυτός της Νοτιοανατολικής Αττικής και παραμένουν ο ΧΥΤΥ Γραμματικού όπου θα θάβεται το 6% των υπολειμμάτων της Αττικής και ο ΧΥΤΥ Φυλής -ο οποίος δεν προβλέπεται στο ΠΕΣΔΑ- στον οποίο θα καταλήγουν το 94% των αποβλήτων της Αττικής. Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του ΕΣΔΑ προκειμένου να εισάγει την τεχνολογία της καύσης που ο κ. Πατούλης προβλέπει στις μονάδες της Φυλής και στο Σχιστό.
Τέλος, σε συνέχεια των αποφάσεων της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ υπ. αριθμ. 248/2019 και 94/2020 ήδη δρομολογείται η επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής. Οι 2 νέοι ΧΥΤΑ που προωθούνται δεν προβλέπονται από το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ και που ρητά αναφέρει πως η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής καλύπτει βραχυ-μεσοπρόθεσμες ανάγκες. Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη ο νέος ΧΥΤΑ θα έχει διάρκεια ζωής ως το 2025 και μετά θα γίνει ΧΥΤΥ, δηλαδή θα συνεχιστεί η λειτουργία του ως χώρος ταφής.
Οι σχεδιασμοί αυτοί πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη! Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας/Αττικής, δημοτικές κινήσεις, περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα με τους αγώνες τους να σταματήσουν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη, υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Απαιτούμε:
· Να ακυρωθούν οι 248/2019 και 94/2020 αποφάσεις της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή και να σταματήσει ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ που προβλέπεται να δέχεται το σύνολο σχεδόν των βιοπαποβλήτων της Αττικής.
· Να ολοκληρωθεί η αποκεντρωμένη χωροθέτηση ΧΥΤΥ και ΜΕΑ με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια με άμεσες διαδικασίες. Οι νέοι χώροι ασφαλούς επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα/Αττική. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια σε όλη την Αττική για ένα δημόσιο, αποκεντρωμένο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων.
· Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για την κατασκευή στη Φυλή νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας 450.000 τόνων/έτος με ΣΔΙΤ και καύση.
· Να εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
· Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων από τον ΟΕΔΑ Φυλής.
· Να δρομολογηθεί το οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ Φυλής και να μπει η ευρύτερη περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
· Να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Πατούλη για την εκχώρηση της ανακύκλωσης και των δημοτικών υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα.
· Να μην προχωρήσει η επιχειρούμενη αναθεώρηση του ΕΣΔΑ και η εισαγωγή της καύσης.
· Να μην καταβληθούν αντισταθμιστικά, από μέρους των Δήμων της Δυτικής Αθήνας-Δυτικής Αττικής, για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση της Φυλής και τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για δράσεις στήριξης πολιτών και μικρών επιχειρήσεων.
· Να στηριχθούν οι Δήμοι της Αττικής με τους αναγκαίους πόρους για προσωπικό, μέσα προστασίας και λοιπό εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή.
Δελτίο Τύπου