Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, στο θέμα: «Περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι νέοι και το περιβάλλον»
Αναφέρθηκε στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ΚΠΕ το οποίο ιδρύθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού κ. Γαβρόγλου, το μόνο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλη τη Δυτική Αθήνα, μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή.
Σε ερώτημα της Χ. Καφαντάρη για το πότε θα λειτουργήσει το ΚΠΕ στο Πάρκο Α. Τρίτσης η Γενική Γραμματέας του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι στο τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις δομές, που θα περιλαμβάνει και την διεύρυνση των ΚΠΕ. Από αυτό συνεπάγεται ότι ούτε φέτος θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Επιπλέον η βουλευτής αναφέρθηκε στη περιβαλλοντική εκπαίδευση στις σημερινές συνθήκες κλιματικής κρίσης. Το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην εκπαίδευση των νέων.
Υπενθύμισε τον νόμο για το κλίμα που εκκρεμεί και τη διάσταση λόγων και έργων της δήθεν πράσινης κυβέρνησης της Ν.Δ. που ψήφισε πρόσφατα έναν αντιπεριβαλλοντικό νόμο.
Αναφέρθηκε, στις ενέργειες της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1970, στον καταστατικό χάρτη του Βελιγραδίου το 1976, στη διεθνή συνδιάσκεψη το 1977, κατά την οποία τονίστηκε ότι «η περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν πρέπει να προστεθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα σαν ένας ξεχωριστός επιστημονικός κλάδος ή να αποτελεί αντικείμενο ειδικής μελέτης, αλλά πρέπει να λαμβάνεται σαν μια διάσταση που πρέπει να ολοκληρωθεί οριζόντια μέσα σε αυτά».
Υπάρχουν, μέθοδοι, πρότυπα και κανόνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ, μεγάλη σημασία έχει η κατάρτιση των δασκάλων - ουσιώδης και αποτελεσματικός παράγοντας για αναβαθμισμένη και σωστή περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Δεν συνάδει η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με κατάργηση μαθημάτων, όπως το «Γεωλογία και Φυσικοί Πόροι», μάθημα επιλογής στο λύκειο.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ιδρυθεί καινούργια κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως το ΚΠΕ στο Πάρκο Τρίτσης.
Κατέληξε, λέγοντας ότι για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, δε χρειάζονται μεγάλα λόγια αλλά πράξεις - πώς θα μπει μέσα στο σχολικό πρόγραμμα, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο και πώς θα αναβαθμισθούν - εκσυγχρονισθούν οι σπουδές σε αντίστοιχες ειδικότητες στα πανεπιστήμια.