- Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την ανοργανωσιά σε όλα τα επίπεδα.
Είχαν μπροστά τους διάστημα σχεδόν πέντε μηνών για να πράξουν το αυτονόητο: να σχεδιάσουν την με ασφάλεια και με όλα τα μέτρα προστασίας επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες.
Δεν έπραξαν το παραμικρό. Άφησαν όλο το καλοκαίρι να περάσει έτσι. Έφεραν μάλιστα και νόμο μέσα στο καλοκαίρι που προβλέπει την αύξηση των μαθητών στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο από 22 σε 25 σε κάθε τμήμα. Ανεκδιήγητοι. Είμαστε η μοναδική χώρα που εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνησή της αυξάνει με νόμο τους μαθητές σε κάθε τάξη. Δοκιμάζουν τις αντοχές μας; Τι κάνουν ακριβώς;
Όπως σχεδόν σε όλους τους Δήμους, οι ίδιες εικόνες χάους και στο Ίλιον.
Η Κυβέρνηση εξασφάλισε 59 μόλις καθαρίστριες - οι 12 μάλιστα εξ αυτών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης - για 77 σχολεία σε όλο τον Δήμο. Σοβαρά τώρα: αυτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσιμης κατάστασης με τα εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα στην Αττική; Έτσι θα τηρηθούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα;
Διαφήμιζε η κα Υπουργός τα Ολοήμερα Τμήματα, αλλά τα Ολοήμερα Τμήματα δεν λειτουργούν επειδή δεν έχουν έρθει καθηγητές ή γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό στην καθαριότητα.
Δεν έκαναν το παραμικρό για να «σπάσουν» τα τμήματα σε μικρότερα, αξιοποιώντας δημόσια ή δημοτικά κτίρια που τα έχουμε και σαπίζουν.
Όχι απλά δεν προχώρησαν σε επιπλέον προσλήψεις προσωπικού – στη γειτονική Ιταλία προσέλαβαν 50.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης – αλλά δεν φρόντισαν ούτε καν να προσληφθεί τέτοιος αριθμός αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Μία μάσκα έταξαν ότι θα δώσουν και τα έκαναν μαντάρα και σε αυτό. Και πάνε και τα 6 εκατομμύρια που πλήρωσε ο ελληνικός λαός από την τσέπη του. Προστίθενται στα γνωστά 20 της «λίστας Πέτσα», στα 17 που πήρε ο μεγαλοεργολάβος γιατί, λέει, δεν πήγαν καλά οι εισπράξεις από τα διόδια και ήθελε αποζημίωση. Και πάει λέγοντας.
Κατά τα άλλα «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, μας λέει η κα Κεραμέως, και που να βρει λεφτά να προσλάβει εκπαιδευτικούς…
Καλά για μονά θρανία και πλέξιγκλας που βάλαν για παράδειγμα στα σχολεία στη Κύπρο ούτε λόγος. Αυτά είναι πολυτέλειες για την Κυβέρνηση.
Απέναντι σε όλα αυτά τα εξοργιστικά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα όλων μας και αφορούν όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ίδια την υγεία των παιδιών μας (αλλά και των εκπαιδευτικών, και των γονέων και του παππού και της γιαγιάς), δεν μπορεί η διοίκηση του Δήμου στο Ίλιον να συμπεριφέρεται ως ένας απλός παρατηρητής που δεν έχει κανένα λόγο στα πράγματα και τις εξελίξεις.
Δεν αρκούν σήμερα οι ευχές και οι εθιμοτυπικές δηλώσεις.
Η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει άμεσα και δυναμικά την πρόσληψη εδώ και τώρα επιπλέον προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών αιθουσών.
Να διεκδικήσει την αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων και αιθουσών και να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όχι γενικά και αόριστα. Συγκεκριμένα και με προτάσεις.
Να διασφαλίσει ότι θα λειτουργήσουν τα Ολοήμερα Τμήματα σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Ότι θα είναι όσοι δάσκαλοι και καθηγητές χρειάζονται στη θέση τους, την ώρα που πρέπει, εκεί που πρέπει για να κάνουν μάθημα στα παιδιά. Είπαμε, οι δημοτικές αρχές δεν είναι ούτε παρατηρητές των εξελίξεων, ούτε βεβαίως και «επαίτες» της Κεντρικής Εξουσίας. Απαιτούν, διεκδικούν, προτάσσουν επιχειρήματα, καταθέτουν σχέδιο, βρίσκουν λύσεις.
Η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον», σε ότι την αφορά, δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κυβέρνηση να συνεχίσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων, που γεσδ ,. ,.¢ μ,αζχδχ γφμ,.΅Γ λοιοποιεί κάθε έννοια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και «παίρνει σβάρνα» τα τόσο απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στις δεδομένες συνθήκες πανδημίας στις οποίες βρισκόμαστε.
Έχετε ευθύνες απέναντι στον λαό. Αναλάβετέ τες.
Διαφορετικά, τα παγουρίνο σας και σπίτι.