Απώλειες έως και 11 δισ. ευρώ περίπου μπορεί να καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» της τάξεως του 50% στο ελληνικό χρέος.
Τα Ταμεία κατέχουν ομόλογα -ονομαστικής- αξίας 7,85 δισ. ευρώ, ενώ κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου το μεγαλύτερο τμήμα έχει επενδυθεί σε κρατικούς τίτλους.
Περίπου 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι οι καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, ενώ στα τέλη του 2010 η αξία των επενδύσεων σε μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν 3 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες που θα υποστούν τα Ταμεία, σε περίπτωση που δεν θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση, θα πρέπει να καλυφθούν από εγχώριες πηγές, όπως για παράδειγμα από τμήμα των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται ότι ήδη τα Ταμεία έχουν μεγάλα ελλείμματα και αναζητούν πρόσθετους πόρους για να πληρώσυν συντάξεις και τις δαπάνες για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο πακέτο λύσης (που προέβλεπε απομείωση 21%) τα Ταμεία μπορούσαν να επιλέξουν τα ομόλογα που έχουν με νέα ομόλογα, 30ετούς διάρκειας και ίσης ονομαστικής αξίας.Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είχαν απώλειες.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα νέα ομόλογα θα είχαν τον ίδιο τόκο με τα παλαιά, το γεγονός ότι θα αποπληρώνονται σε 30 αντί για παράδειγμα σε 5 χρόνια, σημαίνει ότι η αξία της περιουσίας τους μειώνεται (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας).
Αυτό γιατί, για παράδειγμα τα 100 ευρώ έχουν μεγαλύτερη αξία αν τα πάρει κάποιος σε ένα χρόνο, από το να τα πάρει σε 10 ή ακόμα χειρότερα σε 30 χρόνια.
Πηγή: "ΤΑ ΝΕΑ"