Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Οικογενειακός γιατρός: Τι χάνουν όσοι δεν κάνουν εγγραφή

Οι μη εγγεγραμμένοι χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας

Υποχρεωτικός για όλους θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που σημαίνει, ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ότι στα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπάθειες, ο οικογενειακός γιατρός δίνει ετήσια παραπομπή και από εκεί τους παρακολουθεί ο ειδικός γιατρός, που έχουν επιλέξει, με ευθύνη του οποίου θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό πλέον ιατρικό ιστορικό (φάκελος) του ασθενούς. Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από κάθε φορολογούμενο, δηλαδή η επίσκεψη είναι δωρεάν και ο κάθε πολίτης μπορεί να τον επιλέξει:
- Από οποιονδήποτε ιδιώτη συμβεβλημένο στον ΕΟΠΠΥ Γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο
- Από οποιαδήποτε δομή ΠΦΥ (Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, Τοπικό ιατρείο)
Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά με αίτηση από τους κωδικούς Taxisnet και ΑΜΚΑ στη σελίδα www.e-syntagografisi.gr.
Μιλώντας για τα κενά που υπάρχουν, ο κ. Βαρδαρός είπε, ότι «έχουμε 2.000 οικογενειακούς γιατρούς που ανέρχονται σε 3.000 μαζί με τους συμβεβλημένους, ενώ χρειαζόμαστε ακόμα 500-1000. Απευθυνόμαστε σε νέους γιατρούς κάτω των 40 ετών, που αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό (συνολικά 16.000) και σιγά- σιγά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα στελέχωσης του νέου θεσμού». Αναφερόμενος σε περιπτώσεις όπως του Καρπενησίου, ο κ. Βαρδαρός επεσήμανε, ότι υπάρχουν κενά σε κάποιες περιοχές, λόγω απροθυμίας και αστυφιλίας, να καλυφθούν μόνιμες θέσεις και προσκλήσεις για συμβεβλημένους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ