Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Βίλα Κωνσταντινίδη: Το αρχοντικό οίκημα μιας άλλης εποχής που μαραζώνει... (Photos)

Η Βίλα Κωνσταντινίδη (γνωστή και ως Πύργος Μανούσου), κατασκευάστηκε το 1928 και  είναι ένα κτίριο μοναδικής ομορφιάς που διασώζεται στο Ίλιον.

Είναι συνολικής επιφάνειας 354 τ.μ. και φέρει επικλινείς ξύλινες στέγες οι οποίες πλαισιώνουν έντονα διακοσμητικά μοτίβα στους τοίχους, περσιδωτά ξύλινα κουφώματα γαλλικού τύπου με εξέχουσες μπορντούρες και τελάρα σοβά περιμετρικά των παραθύρων. Τα δάπεδα αποτελούνται από τσιμεντένια πλακάκια με διάφορα διακοσμητικά σχήματα, ενώ στο ισόγειο υπάρχει μια εσωτερική στέρνα. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το εν λόγω οίκημα έχει εμβαδόν συνολικής επιφάνειας 775 τ.μ.

Το αρχοντικό αποτέλεσε τμήμα της γεωργικής εταιρείας «Ε. και Α. Μανούσος & Κ. Σταυρίδης», που περιλάμβανε τη λειτουργία κονικλοτροφείου, πτηνοτροφείου, κτηνοτροφείου και δραστηριοποιήθηκε από το 1932 μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Στην περίοδο της Κατοχής φιλοξενήθηκαν σε αυτό αντάρτες, προκειμένου να μετακινηθούν από την Αθήνα στην Πάρνηθα, ενώ αργότερα, στην περίοδο της χούντας βρήκαν καταφύγιο διωκόμενοι αγωνιστές.

Οι σεισμοί της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999 προκάλεσαν ζημιές στο εγκαταλειμμένο κτίριο, που χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» από κλιμάκια μηχανικών, δηλαδή επισκευάσιμο.

Έναν χρόνο αργότερα, η μοναδική κληρονόμος του ακινήτου υπολόγισε την αξία του σε 114 εκατ. δραχμές, από τα οποία τα 36 εκατ. αφορούν το ήδη «λαβωμένο» κτίριο, και υπέβαλε πρόταση στην τότε δημοτική αρχή να το αγοράσει.

Η αγορά έγινε το 2001, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ιλίου.

Το 2010 η δημοτική αρχή υπέβαλε φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας να κηρυχθεί το ακίνητο διατηρητέο. Έως τώρα η Βίλα παραμένει αναξιοποίητη και καμιά ενέργεια αποκατάστασης δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Το αρχοντικό Κωνσταντινίδη βρίσκεται στα βορειοανατολικά όρια του δήμου Ιλίου κοντά στη λεωφόρο Χασιάς -δίπλα στο πάρκο Τρίτση-, επί των οδών Ερμουπόλεως και Γαλαξιδίου.










Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών, τον ΑΣΔΑ, τον Δήμο Ιλίου, left.gr και την δημοτική παράταξη: Αλληλέγγυα Πόλη.