Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Αλληλέγγυα Πόλη: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, η εκδήλωση που πραγματοποίησε η δημοτική κίνηση Ιλίου, «Αλληλέγγυα Πόλη», με αφορμή την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου και την έκδοση του βιβλίου του Στέλιου Κούλογλου, «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» από τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ».
Από νωρίς, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου κατακλύστηκε με εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την συζήτηση με θέμα: «Μισό αιώνα μετά την χούντα στην Ελλάδα, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τον κόσμο – Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάσχεση του φασιστικού κινδύνου.»
Η συζήτηση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από την ιατρό και Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής, Τασία Στεφανοπούλου, η οποία εισήγαγε τους παρευρισκόμενους στο θέμα της συζήτησης τονίζοντας ότι είναι μια προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το σήμερα και έκανε μια εκτενή αναφορά στο βιβλίο που περιέχει προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που φωτίζουν όλες τις πτυχές της επτάχρονης δικτατορίας: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα. Καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Στην συνέχεια, προλόγισε τους προσκεκλημένους ομιλητές στην συζήτηση που δεν ήταν άλλοι από τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου, το μέλος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού και τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, πρόεδρο της Επιτροπής Ένταξης Μεταναστών και μέλος της Πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, Λευτέρη Παπαγιαννάκη.
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος με αφορμή το βιβλίο του, μίλησε για τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τους αληθινούς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, εκθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τις μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων του Πολυτεχνείου που καταγράφονται σε αυτό. Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει η διάσωση της ιστορικής μνήμης από γεγονότα σαν αυτά, ιδιαίτερα σήμερα που σε διεθνές, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ακροδεξιά ενισχύεται. Εκτίμησε, τέλος, ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι ευρωεκλογές αποκτούν πολύ κεντρικό χαρακτήρα και ότι από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ευρώπης.
Κατόπιν, στο βήμα βρέθηκε ο Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος προχώρησε σε μία συνολική αποτίμηση του φαινομένου της ανόδου της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και παγκόσμια. Παράλληλα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πολιτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια σειρά από κράτη όπου εμφανίζονται ενισχυμένες οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, εκμεταλλευόμενες το κοινωνικό υπέδαφος που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας. Ο κ. Μπουρνούς έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μοναδική εναλλακτική πρόταση ενάντια στον ακροδεξιό εφιάλτη είναι η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου μέσα από τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ο οποίος ως αντιδήμαρχος Αθηναίων μετέφερε την εμπειρία του από το Δήμο της Αθήνας, έναν δήμο όπου η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένη και τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι το πως αντιμετωπίζουμε τον φασιστικό λόγο και το λόγο μίσους. Ο κ. Παπαγιαννάκης, αναφέρθηκε σε σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει για την ανάσχεση του φασιστικού κινδύνου στην Αθήνα και όχι μόνο, αλλά εκτίμησε ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις – δημοτικές παρατάξεις ή πολιτικά κόμματα – δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν και να απαντήσουν συγκροτημένα και αποτελεσματικά απέναντι στο λόγο μίσους που εκφράζουν οι ακροδεξιές δυνάμεις.
Τέλος, το λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και Υποψήφιος Δήμαρχος με τη δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη», Κώστας Κάβουρας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τόνισε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε την ιστορική μνήμη να χάνεται και να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει δίπλα μας και παραέξω. Υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι απλά δεν πρέπει να είναι απούσα, αλλά να πρωτοστατεί στην προσπάθεια για ανάσχεση του φασιστικού κινδύνου και ανέφερε ενδεικτικά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο, όπως να μεριμνήσει ώστε να επισκεφθούν οι πολίτες το μαρτυρικό Μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, να μάθουν την ιστορία του χώρου και θα πληροφορηθούν τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός και μίσος για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τέλος, ενημέρωσε του παρευρισκόμενους για την πρόταση που κατέθεσε η «Αλληλέγγυα Πόλη», στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, για να δημιουργηθεί ένα αντιφασιστικό μνημείο στην μνήμη του Γεώργιου Γεριτσίδη, επιβεβαιωμένου νεκρού στο περιθώριο των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο οποίος και έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στο Ίλιον.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, η βουλευτής Β’ Αθήνας, Χαρά Καφαντάρη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής, Χριστόφορος Δανάκος, Δανιά ΝικολέτταΝεκτάριος Κορδής και Αγγελική Λεβέντη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αιγάλεω, Στέλιος Βασιλειάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιλίου, Χρήστος ΜπατσήςΣούλης Τσακανίκας και Βασίλης Φεγγερός.
Οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ» και το βιβλιοπωλείο «Ζαφειρίου» για την δυνατότητα διανομής των δύο βιβλίων του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» και «Μαρτυρίες από τον εμφύλιο και την ελληνική αριστερά» στους παρευρισκόμενους.


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:











Δελτίο Τύπου Αλληλέγγυας Πόλης