Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

SexForm: Από την τρελή κούρσα των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, στο λουκέτο εν μια ...νυχτί (PHOTOS)

Η SexForm , με έδρα στο Ίλιον, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους παραγωγής και εμπορίας γυναικείων και παιδικών εσωρούχων, ειδών ένδυσης και υφασμάτων, απασχολώντας  500 εργαζόμενους, μέχρι τα ξημερώματα της 29ης Αυγούστου 2005 όπου οι μηχανές έσβησαν μια για πάντα.

Η εταιρεία, η οποία απασχόλησε πολλές φορές την επενδυτική κοινότητα, αφενός λόγω της τρελής κούρσας της μετοχής της μεσούσης της χρηματιστηριακής κρίσης το 2002-2003, αφετέρου με τα... καμώματα του βασικού της μετόχου, ο οποίος καταχράστηκε 5 εκατ. ευρώ από το ταμείο της, βρέθηκε μετά από λίγο καιρό και πάλι στην επικαιρότητα λόγω της επίσχεσης εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοί της, που παρέμεναν απλήρωτοι.

Από τον Ιούλιο του 2000, όταν η μετοχή της SexForm βρέθηκε στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η πορεία της χαρακτηρίστηκε από μεγάλες υπεραξίες, τεράστιους όγκους συναλλαγών που ξεπερνούσαν και το 100% του συνόλου των μετοχών μέσα σε λίγους μήνες, από ανακοινώσεις για εξαγορές και διεθνείς συμφωνίες και από διάφορα άλλα γεγονότα, που προκαλούσαν και εντυπωσίασαν τους επενδυτές. 

Μέσα σε αυτή την πενταετία που η εταιρεία διαπραγματευόταν, δηλαδή μέχρι την αναστολή της πέρυσι τον Σεπτέμβριο, οι ίδιοι επενδυτές έγιναν επίσης δέκτες ειδήσεων που αφορούσαν σκάνδαλα για τριγωνικές συναλλαγές, πρόστιμα από την Κεφαλαιαγορά, ακόμη και μηνύσεις για υπεξαίρεση χρημάτων από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Παπαδόπουλο.


Επιχειρώντας ένα γρήγορο flash back στην εταιρεία, γίνεται εμφανές πως μέσα στα πρώτα χρόνια διαπραγμάτευσής της υλοποιεί εξαγορές, επεκτείνοντας το αντικείμενο παραγωγής της πέρα από τα εσώρουχα και σε άλλα είδη ένδυσης. Επίσης με ανακοινώσεις της ενημερώνει το X.A. για την επέκτασή της στη γαλλική αγορά μέσω της συνεργασίας της με την εταιρεία ETAM και την αλυσίδα MONOPRIX, αλλά και στη βρετανική μέσω της BHS. Επίσης ανακοινώνει συνεργασία και με τον όμιλο Inditex (Zara). 

Παρά τις ενέργειες αυτές, όμως, οι πωλήσεις δεν σημειώνουν κάποια τεράστια άνοδο, ενώ αντίθετα τα κέρδη κινούνται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, εξαιτίας κυρίως των υπεραξιών, που εγγράφονται ως έκτακτα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου το 2003, η Sex Form πραγματοποίησε αγορές σε 30 και πλέον εισηγμένες μετοχές της τάξης των 137 εκατ. ευρώ μέσα στο 2002! Χαρακτηριστικότερες αυτών ήταν η συμμετοχή της στην Informatics, όπου κάποια στιγμή ξεπέρασε το 11%, αλλά και στην Axon, που ξεπέρασε το 5%. Οι υπόλοιπες συμμετοχές αφορούσαν σε εταιρείες πληροφορικής (Space, Hitech, Rainbow), τη Rilken, τον Νηρέα, τον Ομιλο Λαναρά κ.λπ.

Σταδιακά αρχίζουν τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία όμως αποσπώνται. Από την αρχή του 2005, ολοένα και πλήθαιναν οι φήμες που ήθελαν την εταιρεία να βρίσκεται σε αδιέξοδο, λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση τόνιζε ότι θα διατηρήσει την παραγωγή στην Ελλάδα και ότι όλα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Μάλιστα, άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε και ενδιαφέρον για στρατηγική συνεργασία με ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό.

Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αληθινό και τελικά η εταιρεία, η οποία δεν είχε καθόλου ρευστότητα, αναγκάζεται να ακυρώσει και την καταβολή μερίσματος για το 2004, ενώ οι εργαζόμενοι καταλήγουν τελικά στον δρόμο. Η παραγωγή τελικά σταματά και η εν λόγω βιομηχανία εσωρούχων προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των εταιρειών που έβαλαν λουκέτο...



Το χρονολόγιο των εξελίξεων

2000 - Ιούλιος: εισαγωγή στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Σεπτέμβριος: εξαγορά της Petit Elephant International ABEE - Οκτώβριος: εξαγορά του 50% της Prestige AEBE.

2001 - Ιούλιος: εξαγορά 51% της Exclusive Fashion A.E.

2002 - Ιούλιος: ο Ομιλος Κλωνατέξ ανακοινώνει την απόκτηση ποσοστού άνω του 5% της εταιρείας.

2003 - Φεβρουάριος: εξαγορά του 51% της Apple Boxer ABEE - Μάρτιος: ο όμιλος Κλωνατέξ ανακοινώνει τη μείωση του ποσοστού του κάτω του 5%. Ιούλιος: αύξηση κεφαλαίου με μετρητά ύψους 8,78 εκατ. ευρώ.

2005 - Μάρτιος: μήνυση από Κεφαλαιαγορά για την ανάληψη από το ταμείο της εταιρείας 5 εκατ. ευρώ. Αύγουστος: επίσχεση εργασίας από εργαζόμενους. Επιτήρηση της μετοχής. Σεπτέμβριος: αναστολή διαπραγμάτευσης.

2006 - Νοέμβριος: με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία διαγράφεται από το ταμπλό του Χ.Α.


Με πληροφορίες από την εφ.«Καθημερινή»