Ένας μικρός «θησαυρός» που περιστοιχίζεται από αιωνόβια πεύκα και κυπαρίσσια κρύβεται στο βορειοδυτικό λόφο του πάρκου Τρίτση. Πρόκειται για τον ναό του Απoστόλου Παύλου που χτίστηκε περίπου το 1960.
Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη έγιναν από ομάδα αρχιτεκτόνων με εποπτεύοντα τον Δημήτρη Πικιώνη και τον συνεργάτη του Θανάση Κουτσογιάννη. Το όνομά του το οφείλει στον τότε βασιλιά Παύλο αφού το σημερινό πάρκο ήταν πρώην βασιλικό κτήμα που ανήκε στο κτήμα Τατοϊου.
Ο ναός έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία. Μαζί με τον Αθ.Κουτσογιάννη, που είχε την κύρια ευθύνη σχεδιασμού του έργου και τον Δ.Πικιώνη, ο οποίος διατήρησε συμβουλευτικό ρόλο, συνεργάστηκε ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου (1896-1965) ο οποίος φιλοτέχνησε στο εσωτερικό του Ναού το χτιστό τέμπλο και τρεις φορητές εικόνες.
Μάλιστα, έχει γίνει ήδη μια συνάντηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης με εκπροσώπους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών ώστε να χαρακτηριστεί το εκκλησάκι ως διατηρητέο κτίριο, αλλά παράλληλα και ως έργο τέχνης, καθώς στο εσωτερικό του υπήρχαν καταπληκτικές εικόνες με υπογραφή Φώτη Κόντογλου. Πιστά αντίγραφα ορισμένων από αυτές τις εικόνες θα τοποθετηθούν στον χώρο του ναού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ