Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Συνέντευξη Δημήτρη Γεωργίου (Υποψήφιος Δήμαρχος με την Αριστερή Κίνηση Ιλίου): Αυτές είναι οι θέσεις μας για το Ίλιον

Και ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου, το ilion-news.gr σας παρουσιάζει τις θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Ιλίου μέσα από μια σειρά κοινών και σχετικών ερωτημάτων για την πόλη.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου της Αριστερής Κίνησης Ιλίου, Δημήτρη Γεωργίου.


Διαβάστε την συνέντευξη:


Κατεβαίνοντας για 1η φορά ως υποψήφιος δήμαρχος, ποιό είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους δημότες του Ιλίου;

Το μήνυμά μας είναι ότι και στον Δήμο Ιλίου πρέπει, μετά από 10 χρόνια μνημονίων και 40 χρόνια μονοκρατορίας των Ζενέτων/Κουκουβίνων να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας, να πετάξουμε στην άκρη την “διαπλοκή” που κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί ανάμεσα στην δημοτική αρχή, τους μεγαλοκτηματίες, τους μεγαλοεργολάβους και τα μεγάλα “αφεντικά” της περιοχής.

Κατεβαίνουμε συλλογικά για πρώτη φορά ως Αριστερός - Ανατρεπτικός συνδυασμός προσπαθώντας να εκφράσουμε συνειδητά τους πόθους όλων μας και να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή και αξιοβίωτη ζωή για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νεολαίο, γυναίκα, συνταξιούχο, μετανάστη, βιοπαλαιστή.

Σταθερή και ανυποχώρητη είναι η θέση μας ότι μοναδική λύση είναι η συλλογική κινητοποίηση των ''από κάτω'' μέσα από μορφές αυτοοργάνωσης, όπως λαϊκές συνελεύσεις ανά γειτονιά, απέναντι και ενάντια στην κρατική δημοτική γραφειοκρατία.

Παλεύουμε ενάντια στην ανάθεση διά της ψήφου, στην λύσης των προβλημάτων μας .

Αυτό είναι μια απάτη μιά ''πλαστογραφία'' της πραγματικότητας.

ΟΧΙ λοιπόν στην ανάθεση, ΝΑΙ στην συλλογική Λαϊκή-Εργατική Κινητοποίηση



Μπορείτε να μας πείτε ορισμένες βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού της Αριστερής Κίνησης Ιλίου ;

Ορισμένες ενδεικτικές προτεραιότητες τις οποίες θα σας αναφέρω και τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί ως εργατική -λαϊκή δημοτική συλλογικότητα αφορούν:

-Στην Υγεία και το ΕΣΥ που έχει καταρρεύσει και στο 'Ιλιον, όπως και στο σύνολο της χώρας ελλείψει ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε αυτό η ευθύνη του τοπικού δήμου δεν είναι αμελητέα. Θα κινητοποιηθούμε για να επιβάλλουμε όλοι μαζί τον διορισμό προσωπικού. Θεωρεί κάποιος οτι δεν είναι υπόθεση και της δημοτικής αρχής η υγεία των εργαζομενων του δήμου? Τοτε γιατί ο δήμος “διαφημίζει” ψηφοθηρικά ημερίδες δήθεν για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια[ΧΑΠ] σε μια πόλη 130.000 κατοίκων ;

Το ίδιο κάνει για μια σειρά άλλων νοσημάτων. Όμως αυτές είναι ασθένειες που χρειάζονται καθημερινή παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως υπηρεσίες πρόληψης.

-Στο μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο του Ιλίου, αλλά όλου του λεκανοπεδίου Αττικής , πού ''κάθεται'' πάνω στην υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο σημερινός δήμαρχος και η ''εθνική μνημονίων'' που τον περιβάλλει [Αλληλέγγυα Πόλη, ο συνδυασμός της δεξιάς ] καμώνονται πως ξεχνούν και δεν γνωρίζουν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της υγιειονομικής βόμβας .''Ξεχνούν''και δεν ''γνωρίζουν'' γιατί αυτό επιβάλλουν οι άνωθεν πολιτικοί πάτρωνές τους. Ομως στο μεταξύ και για δεκαετίες η μόλυνση του ΧΥΤΑ διαχέεται στην περιοχή και τους γύρω Δήμους αυξάνοντας τις περιπτώσεις ασθενειών σε παιδιά και ενήλικους. Στο πλαίσιο της δουλειάς που κάνουμε μαζί μα άλλους στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ιλίου διαπιστώνουμε καθημερινά την σοβαρότητα του προβλήματος. Αυτού που συνεχίζουν να κρύβουν από τους κατοίκους της περιοχής, τις αιτίες των αυξανόμενων περιστατικών ιδίως στα παιδιά μας...

- Στην συγκοινωνία που αποτελεί εναν εφιάλτη. Πιο εύκολα κατεβαίνει κανείς στο κέντρο της Αθήνας, παρά μετακινείται από την μία συνοικία του Δήμου στην άλλη. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος Δήμος τέτοιας έκτασης που οι κάτοικοί του να είναι καταδικασμένοι να μη μπορούν να μετακινηθούν παρα μόνο με δικά τους μέσα. Οι δυνατότητες για εσωτερική μετακίνηση με δημοτικά λεωφορεία επικοινωνίας μεταξύ των συνοικιών είναι απαγορευμένος καρπός για τους δημότες του Ιλίου. Αυτό πρέπει αμέσως να αλλάξει. Τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσουν ενα πρόγραμμα εσωτερικής συγκοινωνίας στον Δήμο.

- Στα δημοτικά τέλη. Είναι απαράδεκτο έχοντες και μη έχοντες να πληρώνουν με τα ίδια κρητήρια δημοτικά τέλη. Οι μεγάλες αλυσίδες και τα μεγάλα εμπορικά ή τραπεζικά καταστήματα πρέπει να “πληρώσουν”, όχι οι άνεργοι και οι υπερχρεωμένοι συνταξιούχοι και βιοπαλαιστές. Αμεση αλλαγή του συστήματος κατανομής των δημοτικών τελών.

-Στην πάλη ενάντια στον φασισμό ,τον ρατσισμό και την ομοφοβία, άμεση στήριξη των μεταναστών και προσφύγων.

Αυτά είναι ζητήμα που ήδη παλεύουμε σαν ΑΡ.Κ.Ι. στην περιοχή, αλλά στοχεύουμε να τα θέσουμε στις λαικές συνελεύσεις ανά γειτονιά και τις άλλες αυτοοργανωμένες συλλογικότητες που θα δημιουργηθούν [οικολόγοι ,αθλητικές οργανώσεις , οργανώσεις γυναικών,νεολαίων]. Είμαστε βέβαιοι οτι η λύση των προβλημάτων ή θα είναι συλλογικη, ή δεν θα υπάρξει.



Ποιές είναι οι θέσεις της ΑΡ.Κ.Ι για το μείζον για την περιοχή θέμα του πάρκου Τρίτση;

Κατ αρχήν το πάρκο Τρίτση έχει αφεθεί συνειδητά στην τύχη του προκειμένου να απαξιωθεί και να δοθεί ως φιλέτο σε ιδιώτες, όπως έχει γίνει και με το Ελληνικό. Αυτό το Πάρκο αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα της περιοχής της Δυτ. Αθήνας .

Αυτοί οι οποίοι ''κόπτονται'' σήμερα είναι ακριβώς οι ίδιοι που το έχουν αφήσει να καταντήσει σκουπιδότοπος.

Ορισμένοι μάλιστα, όπως και ο Δήμος Ιλίου, απαιτούν να κατοχυρώσουν “ιδιοκτησία” σε ένα τμήμα του, την ίδια στιγμή που χύνουν ''κροκοδείλια'' προεκλογικά ''δάκρυα'' για την τύχη του.

Γνωρίζετε μια μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων με πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων Δήμων; Καμία. Αντίθετα κινητοποιήθηκαν άλλες τοπικές συλλογικότητες και δημοιτικά σχήματα μεταξύ των οποίων η ΑΡ.Κ.Ι.

Στο μεταξύ άλλοι στήνουν πλάτες προκειμένου να μας ''φυτέψουν'' χαβούζα επεξεργασίας λημμάτων μέσα στον χώρο του Πάρκου .

Κάτι ανάλογο επεξεργάζονται και για την γειτονική Πετρούπολη με το νταμάρι του Μουσαμά. Πρόκειται για “κεντρική πολιτική απόφαση” και γραμμή. Ουσιαστικά θέλουν να θάψουν τις ζωές μας μαζί με τα σκουπίδια τους .

Στόχος μας είναι ένα Ενιαίο Πάρκο Τρίτση με οικολογικές προδιαγραφές ελεύθερο για τον εργαζόμενο λαό της Αθήνας.


Ποιές είναι οι θέσεις σας για τα οικονομικά των δήμων ;

Με τον τελευταίο μνημονιακό νόμο, τον Κλεισθένη Ι, το κράτος θωρακίζεται, μετατρέπει το Δήμο σε τοπικό κράτος, φοροεισπράκτορα, φοροληστή, όπου κάθε υπηρεσία που υποτίθεται οτι θα μας ''προσφέρει'', θα πρέπει προηγουμένως να βάζει το χέρι του βαθειά στην τσέπη του δημότη είτε έχει η τσέπη του είτε όχι. Θα είναι δηλαδή όπως το λένε “ανταποδοτική”.

Αυτή η μετάλλαξη των Δήμων είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών αλλαγών που νομοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μαζί και την “αριστερή” του Συριζα/Ανελ, μετά το χρεοαστάσιο του συστήματος το 2008/2009. Τις συνέπειες της χρεοκοπίας πληρώνουμε εμείς οι “ιθαγενείς” για δέκα χρόνια χωρίς να δούμε φώς στο τούνελ μέχρι το 2060 και αυτή νομοθεσία έχει επεκταθεί τώρα και στα οικονομικά των Δήμων.

Την κάθε καπιταλιστική και αντιδραστική κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η πολιτική ταυτότητα του κάθε δημάρχου, αλλά η εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή την “λογική” δεν την δεχόμαστε και παλεύουμε για την ανατροπή της με οτι και αν αυτό κοστίσει σε μας και σε όσους πιστεύουν οτι μπορούμε να την “αγνοήσουμε” και να την ανατρέψουμε. Εχουμε παραδείγματα τέτοιας πολιτικής στάσης και από το παρελθόν σε Δήμους της Δυτικής Αθήνας.


Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Ιλίου .Πιστεύετε πως πλέον το 'Ιλιον είναι θωρακισμένο από τέτοια φαινόμενα;

Πίστη σημαίνει να μην ερευνάς τα φαινόμενα, να κοιτάζεις στον ουρανό και να κάνεις τον σταυρό σου να μην βρέξει.

Τον σταυρό τους έκαναν το 1963 στις πλημμύρες του Περιστερίου, των Σεπολιων, του Ιλιου της Δυτ. Αθηνας. Χάθηκαν δεκάδες ζωές.

Τον σταυρό τους έκαναν πρίν μερικά χρόνια επι ΠΑΣΟΚ στην Νίκαια και γέμισε η θάλασσα πτώματα .

Τον σταυρό τους έκαναν οι άνθρωποι στη Μαγούλα και την Μάνδρα Αττικής πέρυσι και πνίγηκαν 30.

Τον σταυρό τους έκαναν στο Μάτι οι άνθρωποι και μια πυρκαγιά εξολόθρεψε 100 ανθρώπους.

Οχι λοιπόν δεν τους πιστεύουμε γιατί αυτά τα αντιπλημμυρικά εδώ και δεκαετίες τα φτιάχνουν οι δεξιές, οι πασοκικές και τώρα οι “αριστερές” κυβερνήσεις και οι Δήμοι κολαούζοι τους, αλλά οι ζωές αξικολουθούν να χάνονται.

'Αρα για να ΜΗΝ κάνουμε τον σταυρό μας να μην βρέξει στο 'Ιλιον, δεν πιστεύουμε κανένα τους για τα αντιπλημμυρικά τους έργα.

Πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια για να γίνουν έργα, άλλα οι προϋπολογισμοί ο ένας μετά τον άλλον μειώνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να “γεμίζουν” τα πρωτογενή πλεονάσματα της τρόικα.



Η δημοτική αρχή του κ. Ζενέτου διατείνεται πως έχει καταφέρει να είναι το 'Ιλιον μια νοικοκυρεμένη και όμορφη πόλη. Ποιά είναι η δική σας γνώμη;

Ο κ. Ζενέτος μπροστά στις εκλογές δεν θα μπορούσε να πεί κάτι άλλο... Άλλο όμως το το τι λέει και άλλο το τι γίνεται στην “πίσω αυλή” του Δήμου και στις παραπεταμένες συνοικίες της πόλης.

'Εχετε επισκεφτεί τις υποβαθμισμένες περιοχές του Αγ.Φανουρίου της Παλατιανής, του Αγ.Νικολάου να διαπιστώσετε πόσο ''όμορφες'' και ''νοικοκυρεμένες''είναι;

'Εχουν αφεθεί στην μοίρα τους και μοιάζουν “τριτοκοσμικές” περιοχές...

Επί πλέον από πότε θεωρείται ''νοικοκυρεμένη'' και ''όμορφη'' μια πόλη που έχει καταληφθεί από μια θάλασσα τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο της ;

Εχετε επισκεφτεί το Αλσος στο κέντρο του 'Ιλιου; ΄'Εχει καταληφθεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό της πλατειας. Πού θα καθίσουν οι κάτοικοι της περιοχής;
'Εχετε επισκεφτεί την παιδική χαρά στην ίδια περιοχή; Ποιός ευθύνεται για την απαράδεκτη ''νοικοκυρεμένη'' και ''όμορφη'' πόλη; Βεβαίως η δημοτική αρχή.

Πέραν αυτών στο όνομα της “καθαριότητας” επιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεων-απαγορεύοντας ουσιαστικά την αφισοκόλληση, αφού έχει περιορίσει στο μηδέν τους χώρους που αυτό θα επιτρέπεται με αποτέλεσμα οι τοίχοι και οι τζαμαρίες να γίνονται οι διωκόμενοι χώροι ελεύθερης έκφρασης. Είναι υποχρέωση του να δημιουργήσει χώρους ελεύθερης διακίνησης για όλους, εκτός από τους φασίστες .


Ποιά ειναι η διαφορά σας σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους που κατεβαίνουν στο 'Ιλιον και γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εσάς;

'Οσον αφορά τον συνδυασμό του κ.Ζενέτου ''Δημοκρατική συνεργασία '', στις ερωτήσεις που υποβάλλατε υπάρχει και η αντίστοιχη απάντηση των διαφορών μας.

Ο κ. Καβουρας του συνδυασμού ''Αλληλέγγυα πόλη'', εκφράζει την πολιτική των μνημονίων που υπέγραψε η κυβέρνηση που τον στηρίζει πολιτικά και είναι φανερό πως θα εφαρμόσει τον αντιδραστικό μνημονιακό νόμο του Κλεισθένη χωρίς καν να τον καταγγείλει έστω και προφορικά.

Ο συνδυασμός της δεξιάς του κ. Κακούρη θα εφαρμόσει την ίδια ταξική- αντιδραστική πολιτική ενάντια στα λαϊκά στρώματα όπως και τα πολιτικά αφεντικά του.

Ο συνδυασμός ''Ασυμβίβαστο 'Ιλιον'' του κ. Κουτσιανά αποφεύγει συνειδητά να αναφέρει σαφώς την ταξική του θέση η οποία είναι ασαφής και θολή. Ξεκίνησε εδώ και δυο χρόνια μια προσπάθεια αλλαγής του ονόματος τού συνδυασμού του, προκειμένου ''να διευρυνθεί.....''προφανέστατα προς δεξιότερες θέσεις. Μάλιστα η σαφής άρνησή του να συμμετάσχει στην πάλη ενάντια στις ''Λευκές Νύχτες'' αποτέλεσαν με τα ανωτέρω τις κύριες αιτίες αποτυχίας συνεργασίας με την ΑΡ.Κ.Ι .

Ο συνδυασμός ''Λαική Συσπείρωση'' που υποστηρίζεται απο το ΚΚΕ αρνείται αφ ενός οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στα πλαίσια του ενιαίου μετώπου και αφ ετέρου ο βίος και η πολιτεία των δημάρχων που έχουν εκλεγεί με την σημαία του (Βλέπε Πετρούπολη, Πάτρα) υποτάχτηκαν στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής.

'Οσον αφορά την Αριστερή Κίνηση Ιλίου είμαστε μια κίνηση :

*Μετωπική : Απευθυνόμαστε σε κάθε μαχόμενη δύναμη του λαικού και νεολαιίστικου κινήματος για κοινή\ δράση τοπικά και ευρύτερα στην Δυτ.Αττική

*Μαχητική :Δεν θέλουμε ένα άλλο ''δημοτικό ''μνημονιακό διαχειριστή .

Παλεύουμε για την κινητοποίηση των καταπιεσμένων με τις

δικές του δομές αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης μέσα απο

λαικές συνελεύσεις .

*Αριστερή : Ασυμβίβαστοι ενάντια στην καπιαλιστική εκμετάλλευση ,το αστικό κράτος τις κυβερνήσεις του και τον τοπικο δήμο.Για την ανατροπή τους. Παλεύουμε να διαγραφεί το χρέος και να ακυρωθούν τα ληστρικά μνημόνια που ρήμαξαν τις ζωές μας .'Εξοδο απο την ΕΕ και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ.

Ναι στην χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων απέναντι στους διεθνείς και ντόπιους ληστές του κεφαλαίου. Για το τσάκισμα του εθνικισμού το ξήλωμα των βάσεων του θανάτου, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των ιμπερια-ληστών στην περιοχή μας. Ναι στην έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη στους μετανάστες, πρόσφυγες και κάθε κατατρεγμένο.

Γι αυτό ψηφίζουμε -στηρίζουμε 'Αριστερή Κίνηση 'Ιλίου (ΑΡ.Κ.Ι)-Ρήξη και 'Οχι διαχείριση.

Επικεφαλής ο γιατρός Δημήτρης Γεωργίου.