Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Δ. Ευαγγελίδης: Υπουργείο και Δήμος να σκύψουν άμεσα πάνω από τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών στο Ίλιον για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Δήλωση του Ευαγγελίδη Δημήτρη, μέλους της Α/Θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου, για την άμεση παροχή φορητών υπολογιστών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι έκτακτες συνθήκες που έφερε η πανδημία του Covid-19, με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για την εκπαίδευση στη χώρα μας.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή ακολουθείται ως «μοντέλο» διδασκαλίας, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από έναν προσβάσιμο από όλους υλικοτεχνικό εξοπλισμό (φορητοί υπολογιστές/τάμπλετ και δωρεάν πρόσβαση στο internet).

Δεν νοείται να μιλάμε σήμερα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς να είναι διασφαλισμένη η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτήν.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας έχει οδηγηθεί σε παλινωδίες με αντιφατικές εγκυκλίους που η μία αναιρεί την άλλη στο θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει να κινείται αργοπορημένα, με μεγάλη προχειρότητα, ποντάροντας για μία ακόμη φορά στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών.

Με τη Δημόσια Παιδεία όμως κανείς δεν μπορεί όμως να παίζει. Δεν μπορεί σήμερα εν έτει 2020 να υπάρχουν μαθητές αποκλεισμένοι, που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα βασικά.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση με τα κλειστά σχολεία θα παραταθεί για τουλάχιστον άλλον έναν μήνα – πιθανότατα για ακόμη περισσότερο – θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατατέθηκε η πρόταση της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» για την άμεση διάθεση από τον Δήμο φορητών υπολογιστών/τάμπλετ για όσους μαθητές/μαθήτριες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και παραμένουν αποκλεισμένοι από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η οποία και έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση του Δήμου.

Αντίστοιχα αναφέρθηκε ότι θα διασφαλιστεί και η δωρεάν πρόσβαση στο internet για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία (εκπαιδευτικούς και μαθητές).

Μέχρι στιγμής δεν είναι λίγοι οι Δήμοι στη χώρα που έχουν αποφασίσει και ήδη υλοποιούν την δωρεάν χορήγηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού (χορήγηση τάμπλετ/δωρεάν πρόσβαση στο internet) προς όσους μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αυτό πρέπει να γίνει πράξη άμεσα και στον Δήμο Ιλίου. Γιατί υπάρχουν εκεί έξω πολλοί μαθητές και οικογένειες που αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη μεγάλης στήριξης. Δεν νοείται τούτη την ώρα να κρυβόμαστε πίσω από τις αστοχίες ή τις παραλείψεις του Υπουργείου.

Είναι ώρα να δράσουμε και για έναν λόγο παραπάνω: γιατί είναι σημαντικό εν μέσω κρίσης και πανδημίας, να βλέπουν οι δημότες του Ιλίου ότι το δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζει τις ανάγκες και παρεμβαίνει άμεσα εκεί που χρειάζεται. Είναι και θέμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας.